Serviciul de Informaţii Militare din Bulgaria: Rusia ar putea ataca Moldova, Georgia şi Armenia


„Indiferent de rezultatul războiului, Moscova va continua să-și intensifice politica agresivă. În prezent, lipseşte o amenințare militară directă la adresa altei țări din regiune. Cu toate acestea, dacă Kremlinul nu își schimbă politica agresivă, riscul unui nou conflict armat pe termen mediu este mare. Moldova, Georgia și probabil Armenia sunt cele mai expuse riscului”, se arată în document, transmite G4Media.ro.
Obiectivul fiecărei ţări, Rusia şi Ucraina, este pur şi simplu de a rezista mai mult decât cealaltă. Deja se pot observa semne de epuizare a potenţialului de luptă al beligeranţilor și există încercări evidente de a iniția negocieri de pace, mai arată raportul.
Potrivit SVR, obiectivul principal al lui Putin în cadrul negocierilor va fi acela de a oferi garanții juridice pe termen lung pentru securitatea Rusiei, inclusiv în sfera de influență rusă în spațiul post-sovietic. Pe planul doi va fi Ucraina, care va fi subordonată cu forța intereselor rusești – dependentă, fără identitate proprie, guvern independent și suveranitate militaro-politică.
Raportul mai precizează că Rusia rămâne principalul factor destabilizator al securității internaționale. Potrivit serviciului de informații, realegerea lui Vladimir Putin pentru un nou mandat de preşedinte a consolidat abordarea de forţă din politica rusă. Pe plan extern, Kremlinul folosește în mod activ metode hibride de influență, inclusiv pentru a crea tensiuni în comunitatea euro-atlantică și pentru a influența atitudinile electorale din țările europene, se arată în raport.
De asemenea, se mai spine că Rusia a continuat să restricționeze libertatea de navigație și traficul aerian în și deasupra Mării Negre prin declararea de zone periculoase pentru o perioadă lungă de timp, deși Foreţele Navale ale acesteia sunt cu o libertatea de acțiune puternic limitată. Rămâne pericolul reprezentat de minele marine, muniția neexplodată și diverse sisteme fără pilot și controlate de la distanță în zona Mării Negre, se adaugă în raport.
Serviciul de Informații Militare arată, de asemenea, că tensiunile persistă în Balcanii de Vest, în ciuda dorinței declarate a țărilor din regiune de a accelera integrarea europeană a acestora.
Legat de instabilitatea din Orientul Mijlociu, Afganistan și Africa și procesele din regiunile de criză și conflict, se crede ca presiunea migrației în Bulgaria va continua şi în acest an.
„Probabil va fi relativ mai mică în comparație cu 2024, dar riscurile și amenințările la adresa securității naționale asociate cu migrația ilegală vor rămâne. Acest lucru se aplică în cea mai mare măsură pericolului de infiltrare a unor membri și adepți ai organizațiilor teroriste, precum și persoanelor asociate cu milițiile pro-iraniene (în special Hezbollah-ul libanez și grupările armate șiite irakiene)”, se arată în raport.
În 2024, mediul de securitate global a fost caracterizat de militarizarea crescândă a relațiilor internaționale, extinderea domeniului de aplicare al proceselor de criză existente și slăbirea instituțiilor juridice internaționale. Spațiul cibernetic şi informaţional au fost utilizate intens pentru a manipula atitudinile publicului și a atinge priorități strategice. Impactul hibrid distructiv asupra transportului aerian și maritim, infrastructurii critice și conectivității energetice sunt fenomene din ce în ce mai frecvente, menţionează SVR.
În raportul său, Serviciul de Informații Militare din Bulgaria mai notează că, conform analizelor efectuate, efectivele totale optime al serviciului trebuie crescut, pentru a-şi putea îndeplini eficient sarcinile și a dobândi, menține și dezvolta capacitățile necesare.
Se adaugă că directorul serviciului a prezentat un raport Consiliului de Apărare, desfășurat în decembrie 2024, în care s-a menționat că reducerea numărului de personal al SVR în utimii 12 ani a dus la o scădere a capacităților de informații în anumite domenii și la o limitare a oportunităților de a dobândi altele noi, ceea ce afectează negativ implementarea sarcinilor stabilite, a căror complexitate și greutate sunt în continuă creștere.

