Summit ministerial la Lvov // Declarație comună în sprijinul reformelor sociale din R. Moldova

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Политические
Orașul Lviv a găzduit cel de-al doilea Summit ministerial privind politica socială, un eveniment major dedicat sprijinirii Ucrainei și R. Moldova în drumul către aderarea la Uniunea Europeană.
23.5.2025 15:18
23.5.2025 15:18
Deschide md
Политические

Peste 20 de oficiali de rang înalt, inclusiv miniștri ai protecției sociale din state membre ale UE, au participat la reuniune pentru a face schimb de bune practici și a identifica soluții comune la provocările demografice cu care se confruntă Europa.

Tema centrală a summitului – „Construirea unor societăți reziliente: Soluții inovatoare la schimbările demografice” – a vizat probleme stringente precum îmbătrânirea populației, scăderea natalității și migrația forței de muncă.

În deschiderea evenimentului, premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul constant acordat țării sale, subliniind că integrarea europeană nu este doar un obiectiv politic, ci o cale spre îmbunătățirea concretă a vieții cetățenilor. El a anunțat adoptarea Strategiei demografice a Ucrainei până în 2040, axată pe investiții în familii și capital uman.

Integrarea europeană pentru Ucraina nu este doar un obiectiv politic. Este o cale spre schimbări reale și tangibile în viața de zi cu zi a cetățenilor noștri. Înțelegem că toate țările europene împărtășesc provocări demografice, astfel încât răspunsul la acestea trebuie să fie unul colectiv. De aceea, Guvernul Ucrainei a adoptat Strategia demografică până în 2040, ca parte a Facilității pentru Ucraina. Aceasta se bazează pe valorile europene – în primul rând, pe respectul pentru dreptul fiecărui individ de a face propriile alegeri. Un element cheie al politicii de stat este investiția în familii, care înseamnă, de fapt, investiții în redresarea Ucrainei, în consolidarea capitalului uman și în dezvoltarea pe termen lung a statului”, a spus oficialul ucrainean.

La rândul său, Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, a evidențiat eforturile țării sale de aliniere la standardele europene, dar și solidaritatea profundă față de poporul ucrainean:

Calea către integrarea în Uniunea Europeană nu a fost niciodată ușoară, dar, de asemenea, nu a fost niciodată altceva decât singura cale pe care ar trebui să o urmăm pentru prosperitatea și bunăstarea națiunilor noastre. Ne confruntăm constant cu crize care încearcă să ne încetinească și să ne oprească: numărul mare de cetățeni care emigrează, îmbătrânirea populației încadrate în piața muncii, războiul, criza energetică și multe altele. De aceea, ne aflăm astăzi aici împreună, sprijinindu-ne reciproc și continuând cu demnitate pe singura cale aleasă: integrarea în UE, cu fruntea sus și cu speranțe mari. Aș dori să profit de această ocazie pentru a spune cât de mult apreciază și admiră Republica Moldova poporul ucrainean care luptă cu curaj împotriva dușmanului nostru comun și care, astfel, apără și Republica Moldova. Voi sunteți eroii noștri, iar noi vom fi întotdeauna alături de voi, orice s-ar întâmpla. Slavă Ucrainei!

Roxana Mînzatu, vicepreședintă executivă a Comisiei Europene, a subliniat că o Europă rezilientă presupune societăți incluzive, în care fiecare cetățean are acces egal la oportunități și sprijin adecvat pe tot parcursul vieții.

Ucraina și Moldova depun eforturi enorme pentru a-și alinia legislația la normele Uniunii Europene, iar acest lucru merită un respect profund. Împreună, putem modela societăți în care fiecare are posibilitatea de a participa și în care drepturile și demnitatea fiecărei persoane sunt protejate. Construirea unor societăți reziliente înseamnă să creăm oportunități egale pentru toți, să ne sprijinim reciproc și să fim pregătiți pentru schimbare. Aceasta este Europa pe care o construim – și acesta este viitorul pe care dorim să îl modelăm împreună”, a declarat Roxana Mînzatu, vicepreședintă executivă pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, comisar european.

Evenimentul a reunit miniștri și oficiali din Austria, Danemarca, Estonia, Irlanda, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Germania, Portugalia, Polonia, Ungaria, Finlanda, Republica Cehă și Suedia, precum și reprezentanți ai OCDE și ai Băncii Mondiale.

Un moment-cheie al summitului a fost adoptarea unei declarații comune, care reflectă angajamentul colectiv al statelor participante de a consolida reformele sociale din Ucraina și Moldova și de a promova schimbul de expertiză în domeniul demografiei, în linie cu Setul de instrumente privind demografia al Comisiei Europene (2023) și Garanția europeană pentru copii.

Summitul a fost organizat la inițiativa ministerelor de profil din Ucraina și Moldova, în parteneriat cu instituții din Suedia și Lituania și cu sprijinul UNICEF Ucraina. Acesta marchează un pas important în direcția integrării europene și a consolidării politicilor sociale adaptate realităților demografice ale secolului XXI.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md