Trei cazuri de rujeolă la copii, înregistrate în Chișinău


Potrivit șefei adjuncte a Direcției generale asistență medicală și socială, Marina Buga, săptămâna trecută au fost înregistrate 3 cazuri de rujeolă la copii, conform datelor Centrului de Sănătate Publică Chișinău.
„Situația privind îmbolnăvirile prin rujeolă rămâne alarmantă. În săptămâna trecută au fost notificate trei cazuri de rujeolă la copii, confirmate prin teste de laborator. Nici unul dintre copiii afectați nu au fost vaccinați împotriva rujeolei”, a declarat Marina Buga în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.
Potrivit medicilor specialiști, unul din cei mai importanți pași de prevenire a rujeolei este vaccinarea. De aceea, părinții sunt îndemnați să-și vaccineze copiii conform recomandărilor medicilor, iar pentru adulții care nu au fost vaccinați sau care nu au trecut prin această boală este recomandat să o facă, consultând medicul de familie.
Menționăm, că rujeola – supranumită în popor ca și „pojar” - este o boală cauzată de un virus. Odată o afecțiune frecventă, astăzi pojarul poate fi prevenit prin vaccinare. 9 din 10 persoane neimunizate care stau în apropierea persoanei infectate se pot infecta la rândul lor. La copiii mici, pojarul poate duce la deces. Perioada de incubatie (durata de la infecție - până la apariția primelor simptome) este de 7-14 zile.
Rujeola debutează tipic cu simptome ca: febra înaltă, tuse, rinoree, ochi roșii cu secreții abundente (conjunctivită). La 2-3 zile de la debutul simptomelor, pot să apară în cavitatea bucală pete mici, albe, denumite pete Koplik.
La 3-5 zile de la debutul simptomelor, de declanșează erupția cutanată. De obicei, erupția debutează cu pete roșii plate care apar pe față, pe linia părului și se răspândesc în jos la nivelul gâtului, trunchiului, brațelor și picioarelor. Petele se pot uni pe măsură ce se răspândesc de la cap spre restul corpului. Când erupția apare, febra poate ajunge la peste 40° Celsius.
.png)
.png)