Universitățile au majorat taxele pentru studii: Topul celor mai scumpe specialități


Taxa la specialitatea stomatologie, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” a crescut cu 10 mii de lei şi este de 65 de mii de lei pe an. În top urmează specialităţile medicină generală cu 35 de mii de lei, optometrie, cu 33 de mii de lei, farmacie, peste 30 de mii de lei şi fiziokinetoterapie şi reabilitare cu o taxă de 22 de mii de lei, transmite TVR Moldova.
Astfel, taxele de studii la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, licență: stomatologie - 65 mii lei/an, medicină - 35 mii lei/an, optometrie - 33 mii lei/an, farmacie - 30500 lei/an, fiziokinetoterapie şi reabilitare - 22 mii lei/an.
„Preţurile deviază. Deci, anul acesta noi am făcut schimbări la preţurile numai la Stomatologie. Aceasta este cea mai întrebată, este cea mai în vogă şi este cel mai limitat număr de locuri. De aceea, s-a micşorat numărul de studenţi la Stomatologie şi s-a mărit puţin preţul. Avem în ofertă şi pentru studenţii atât autohtoni cât şi străini care nu cunosc limba română sau doresc să le fie predat în engleză sau franceză şi acolo tot avem preţuri, unde se mai adaugă pentru limba străină”, a declarat rectorul universității, Emil Ceban.
La Universitatea Tehnică a Moldovei cele mai costisitoare contracte de studii sunt la Arhitectură şi Design interior cu câte 21 de mii de lei. Acestea sunt urmate de Medicină Veterinară, cu o taxă de 20 de mii de lei pe an, Inginerie software, 19 mii de lei şi Designul jocurilor cu o taxă de 18 mii de lei. Astfel, taxele pentru studii pentru 2025 - 2026: Arhitectură - 21 mii lei/an, Design interior- 21 mii lei/an, Medicină veterinară - 20 mii lei/an, Ingineria software -19 mii lei/an, Designul jocurilor - 18 mii lei/an.
„Un alt domeniu recent apărut este ceea ce numim noi Profesiile Viitorului, de exemplu Game Design şi Animaţia în continuare sunt foarte cerute la UTM. Arhitectura se menţine de asemenea în topul preferinţelor a multor studenţi. Avem un alt program. Este vorba despre Medicina Veterinară în care de asemenea investim foarte mult. Am văzut şi acolo o creştere. În urma discuţiilor cu Ministerul am înţeles că este o mare nevoie de medici veterinari”, a subliniat rectorul Viorel Bostan.
Creșteri de taxe sunt și la Universitatea de Stat a Moldovei, a afirmat Otilia Dandara, prim-prorector, prorector pentru activitate didactică și studențească, USM: „Avem sume puţin majorate la taxe, cu circa 10%, ca rezultat al scumpirii, al inflaţiei, scumpirii serviciilor, cheltuielilor ş.a.m.d Pentru prima dată în acest an avem absolvenţi la Producţie Multimedia. Ca să asigurăm continuitatea, avem un program nou care se numeşte Arte Digitale în Industriile Creative. La master avem câteva programe. Avem Bioinformatica, la Biologie a rezultat acest program din studiul pieței muncii”.
Şi la Academia de Studii Economice a Moldovei, taxele de studii au crescut. „Anul acesta este o noutate în oferta ASEM, învăţământul la distanţă pentru programele la licenţă şi patru programe de master. La master lansăm un program nou Afaceri Internaţionale şi Drept în limba engleză. La doctorat la noi cu siguranţă nu se va majora. A fost 18.800 şi aşa va rămâne. Cred că în jur la 14-15 mii va fi anul de studii, cu siguranţă”, a subliniat Angela Casian, prim-prorector ASEM
Sesiunea de admitere în universităţi se va desfăşura şi anul acesta, în două etape, pe 21-27 iulie, şi pe 13-15 august, sesiunea suplimentară.
Admiterea va avea loc online pe platforma www.eadmitere.gov.md.
.png)
.png)