Ziua Victoriei și Ziua Europei: Ce înseamnă 9 Mai pentru Republica Moldova

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Социальные
Pe 9 Mai, Republica Moldova marchează două evenimente importante: Ziua Victoriei și Ziua Europei. Pe de o parte, este celebrată Ziua Europei – aniversarea Declarației Schuman din 1950, document care a stat la baza construcției europene și a consfințit ideea unei cooperări între națiuni pentru prevenirea unor noi războaie.
8.5.2025 13:53
8.5.2025 13:53
Deschide md
Социальные

Tot în această zi este marcată și Ziua Victoriei în Europa, care consemnează capitularea Germaniei naziste și sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. În fostul spațiu sovietic, inclusiv în Republica Moldova, această dată a fost tradițional comemorată ca Ziua Victoriei, ocazie cu care propaganda rusă încearcă să impună punctul de vedere oficial al Kremlinului, informează Zugo.md.

Bugetarii beneficiază de zi liberă, iar evenimentele dedicate zilei de 9 Mai încep în cursul dimineții, cu o ceremonie de depunere a florilor la Complexul Memorial „Eternitate”. Ulterior, de la ora 13:00, în Piața Marii Adunări Naționale va fi inaugurat „Orășelul European”. Evenimentele dedicate Zilei Europei vor fi extinse în întreaga țară.

Autoritățile R. Moldova au încercat în ultimii ani să găsească un echilibru în modul de marcare a zilei de 9 Mai, astfel încât să onoreze atât memoria istorică a războiului, cât și parcursul european al țării. Guvernul de la Chișinău a subliniat că această zi va fi dedicată în egală măsură eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial și apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, pe 9 mai conducerea țării participă alături de cetățeni la o ceremonie solemnă de depunere de flori la Memorialul „Eternitate” din Chișinău, pentru a omagia cei aproximativ 56 de mii de moldoveni care nu s-au mai întors acasă de pe front. „Nu există durere mai mare decât cea a războiului – o știu miile de familii din Republica Moldova care au pierdut pe cineva atunci. Fiecare familie a pierdut atunci un fiu, o fiică, un părinte sau un bunic; ei au visat la pace și au murit ca noi să trăim în libertate”, a declarat Vodă, reamintind prețul uman imens plătit în anii 1939–1945.

În acest an, Guvernul a majorat anul acesta ajutorul unic acordat veteranilor la 30 de mii de lei.

Simultan, în centrul capitalei este organizat anual Orășelul European (sau Orașul European), un eveniment public cu standuri cultural-educative și concerte, menit să celebreze valorile europene și parcursul pro-occidental al țării.

Este de menționat că, din 2017, Republica Moldova a decis să celebreze oficial Ziua Europei pe data de 9 mai (și nu pe 8 mai ca în alte state), instituind astfel în mod formal caracterul de dublă sărbătoare. Inițiativa a stârnit controverse politice la acea vreme – președintele de atunci, Igor Dodon, a refuzat inițial să promulge legea adoptată de Parlament, acuzând că marcarea Europei în aceeași zi cu Ziua Victoriei urmărea să minimizeze importanța memoriei războiului. Dodon a susținut că nu trebuie uitat prețul imens plătit de popoarele fostei URSS (inclusiv cele 27 de milioane de vieți pierdute ale Uniunii Sovietice) pentru înfrângerea nazismului. În cele din urmă, după depășirea blocajului instituțional, legea a intrat în vigoare, consfințind faptul că în Republica Moldova ziua de 9 Mai va rămâne atât Ziua Victoriei, cât și Ziua Europei.

Un rol central în mobilizarea taberei pro-Victorie l-a jucat în 2023-2024 blocul politic „Victorie”, o alianță electorală ad-hoc formată în jurul partidului „Șor”. Creat chiar la Moscova în aprilie 2024 și regrupând mai multe formațiuni satelit ale oligarhului fugar Ilan Șor, acest „Bloc Victorie” a anunțat că se va alătura mitingului și marșului de la Chișinău „în cinstea Zilei Victoriei” din 9 Mai. Mai mult, reprezentanții blocului au acuzat fățiș conducerea proeuropeană de la Chișinău că ar încerca „să fure poporului această sărbătoare”.

Simboluri interzise și amenzi

De cealaltă parte, autoritățile moldovene au luat măsuri împotriva simbolurilor sovietice și mesajelor care propagă agresiunea militară. În contextul războiului din Ucraina, încă din aprilie 2022 Parlamentul a interzis prin lege afișarea în public a panglicii bicolore Sf. Gheorghe (negru-portocaliu) – puternic asociată în ultimele decenii cu cultul Victoriei în spațiul ex-sovietic și, recent, cu invazia rusă – precum și a simbolurilor „Z” și „V” folosite de armata rusă în războiul actual. Guvernul a avertizat în mod repetat că, de 9 Mai, aceste interdicții vor fi riguros aplicate. În ajunul evenimentelor din 2025, ministra Afacerilor Interne, Daniela Misail-Nichitin a reamintit că persoanele care vor purta panglica ori simbolurile agresiunii ruse „vor fi documentate și amendate”.

De menționat că aplicarea sancțiunilor din trecut nu a fost lipsită de provocări. Cel mai notoriu caz a fost cel al fostului președinte Igor Dodon, surprins purtând ostentativ panglica Sf. Gheorghe la marșul din 9 mai 2022 – în plin război în Ucraina, la doar o lună după ce simbolul fusese scos în afara legii. Deși inițial Dodon a fost amendat cu 9.000 de lei pentru sfidarea legii, acesta a contestat procesul-verbal în instanță și a reușit anularea sancțiunii pe motive procedurale. Argumentul său a fost că purta panglica ca simbol al Zilei Victoriei, nu ca semn al agresiunii militare ruse.

Riscurile folosirii zilei de 9 Mai în scopuri propagandistice

Vocile societății civile, ale istoricilor și analiștilor independenți din Republica Moldova au avertizat în repetate rânduri asupra riscurilor folosirii memoriei zilei de 9 Mai în scopuri politice sau propagandistice. Mulți subliniază că această zi ar trebui să rămână dedicată unei comemorări sincere și reflecției asupra lecțiilor tragice ale istoriei, nu transformării ei într-un spectacol de glorificare militară.

Istoricii atrag atenția că adevărata datorie față de Ziua Victoriei este aceea de a preveni repetarea ororilor trecutului. Ei subliniază că evenimentele din prezent – inclusiv agresiunea militară împotriva Ucrainei – arată cât de periculos este atunci când memoria colectivă este manipulată pentru justificarea unor noi conflicte.

Analizele istorice arată că cele două dimensiuni ale zilei de 9 Mai – victoria asupra nazismului și începutul proiectului european – nu sunt contradictorii, ci complementare. Fără victoria din 1945, reconstrucția unei Europe unite nu ar fi fost posibilă. Problema apare atunci când această memorie este monopolizată politic și transformată într-un simbol absolut. În acest sens, au fost exprimate critici la adresa felului în care statul rus a deturnat simbolurile Zilei Victoriei, folosindu-le pentru a justifica acțiuni agresive contemporane. Panglica Sfântului Gheorghe sau sloganuri belicoase precum „putem repeta” nu mai reprezintă comemorarea victimelor, ci o retorică revanșardă.

Această abordare afectează inclusiv alte state din regiune, unde politicieni pro-ruși preiau mesajele triumfaliste în timp ce realitățile războiului provoacă suferință umană. În viziunea experților, memoria războiului trebuie păstrată cu decență și folosită ca lecție împotriva oricărei forme de violență și extremism, nu ca armă simbolică în confruntări ideologice actuale.

Apelul autorităților: „Fără politizare, ci în condiții de omenie, corectitudine și libertate”

Autoritățile dau asigurări că manifestațiile organizate de diverse formațiuni politice, pentru care au fost depuse notificări, vor avea loc în condiții de legalitate și siguranță. Piața Marii Adunări Naționale este rezervată pentru Orășelul European, iar poliția va coordona desfășurarea tuturor evenimentelor.

Guvernul îndeamnă cetățenii să păstreze un climat de respect și unitate. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, R. Moldova este o țară liberă, în care fiecare are dreptul să comemoreze sau să sărbătorească, atâta timp cât acest lucru se face în limitele legii și fără politizare. „Apelul nostru este simplu și sincer: să prețuim pacea, să le arătăm recunoștință celor care au luptat pentru ea, fără politizare, cu omenie și în unitate”, a subliniat Daniel Vodă.

Cu un apel a venit și premierul Dorin Recean: „La 9 Mai comemorăm 80 de ani de la încheierea unuia dintre cele mai sângeroase războaie din Europa. Tot pe 9 Mai a început și pacea pe continentul european, pe care o celebrăm și astăzi. Pentru a marca această zi, vom organiza mai multe acțiuni. Invit toți cetățenii să participe la evenimente pe parcursul întregii zile”.

Ziua se va încheia cu un concert organizat în PMAN, care va începe la ora 19:00.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md