80 de ani de la eliberarea Auschwitz-Birkenau // Maia Sandu: Am simțit povara istoriei și datoria noastră față de viitor

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Președintele Maia Sandu a ajuns la Auschwitz-Birkenau, unde alături de 30 de lideri mondiali, va participa astăzi la ceremonia dedicată împlinirii a 80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist.‍
27.1.2025 8:27
27.1.2025 8:28
Deschide md
Politic

Evenimentul marchează unul dintre cele mai tragice momente ale istoriei și reprezintă un prilej de a reafirma angajamentul față de memoria Holocaustului și promovarea păcii. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu a transmis un mesaj emoționant despre semnificația acestui loc.

„Am pășit într-un loc unde peste un milion de vieți au fost curmate din cauza urii și a lipsei de umanitate. La 80 de ani de la eliberarea acestui lagăr al groazei, să nu permitem ca aceste lucruri cumplite să fie uitate sau negate. Să promovăm toleranța, respectul și grija pentru cei din jur. Să construim o lume mai bună, unde ura nu are loc. Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți împotriva urii și să lucrăm pentru pace. Asta e moștenirea pe care trebuie să o lăsăm generațiilor viitoare.”, a spus președintele.

Potrivit unui comunicat al Președinției, programul evenimentului include mărturii ale supraviețuitorilor Holocaustului, care vor împărtăși experiențele trăite pentru a păstra vie amintirea trecutului și a inspira generațiile viitoare să lupte împotriva urii și discriminării.

Lagărul Auschwitz-Birkenau, cel mai mare complex de concentrare și exterminare construit de regimul nazist, a fost locul unde peste un milion de oameni au fost uciși. Majoritatea victimelor erau evrei, dar printre cei exterminați s-au numărat și polonezi, romi și alte grupuri etnice.

Astăzi, Auschwitz rămâne un simbol al Holocaustului și al atrocităților comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ziua de 27 ianuarie a fost declarată Ziua Internațională a Memoriei Holocaustului de către Organizația Națiunilor Unite în 2005, pentru a încuraja reflecția asupra acestor orori și pentru a promova educația despre Holocaust.

La Chișinău, această zi va fi marcată printr-un eveniment dedicat comemorării victimelor Holocaustului, la care vor participa președintele Parlamentului, Igor Grosu, și alți oficiali.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md