Anual, sunt fixate 20 de mii de cazuri de boli diareice acute, iar 10 oameni mor

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Anual în Republica Moldova se înregistrează între 16 și 20 de mii de cazuri de boli diareice acute, inclusiv cu până la 10 decese. În structura morbidității, în 75% din cazuri predomină copiii.
2.5.2025 18:49
2.5.2025 18:49
Deschide md
Social

Datele sunt prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul lunii de profilaxie a bolilor diareice acute, intoxicațiilor alimentare și holerei, transmite IPN.

Potrivit specialiștilor, peste 200 de cazuri survin ca urmare a consumului de alimente sau apei contaminate cu bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice.

La nivel global, anual își pierd viață din cauza bolilor diareice acute peste 400 de mii de copii sub 5 ani și circa 50 de mii de copii cu vârste de 5-9 ani, maladiile respective fiind a treia cauză de deces în rândul copiilor sub 5 ani.

Semnele clinice sunt diferite, dar pot fi și comune, inclusiv febră până la 40 de grade Celsius, dureri în abdomen, grețuri, vomă, scaun lichid (cu sânge, mucus, apos) cu frecvență până la 20-30 ori pe zi, slăbiciuni generale, cefalee. În unele cazuri, se dezvoltă septicemia, deshidratarea și, respectiv, șocul toxico-infecțios. La copii, mai ales până la un an, semnele clinice se dezvoltă mai repede decât la adulți și starea sănătății se poate agrava în timp scurt.

Pentru prevenirea BDA, specialiștii recomandă alăptarea exclusivă în primele șase luni de viață și continuarea alăptării până la doi ani și mai mult. Este indicată imunizarea copiilor contra infecției rotavirale, precum și spălarea mâinilor cu săpun după WC și înainte de luarea mesei.

De asemenea, se recomandă spălarea abundentă sub apă curgătoare a fructelor și legumelor ce se folosesc în alimentație fără prelucrare termică. Trebuie evitată procurarea produselor alimentare din locurile neautorizate, fără condiții de păstrare adecvate etc.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md