Avertismentul lui Emmanuel Macron: Dacă nimeni nu-l oprește pe Putin, acesta „va continua cu siguranță cu Moldova și poate dincolo, în România”

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat, într-un interviu pentru La Tribune, că Rusia lui Vladimir Putin este mai mult ca oricând o amenințare existențială pentru Europa, iar dacă acesta nu este oprit, „va continua cu siguranță cu Moldova și poate dincolo, în România”.
2.3.2025 12:05
2.3.2025 12:05
Deschide md
Externe

„Există o Rusie supraînarmată și agresivă la frontierele noastre. Ea desfășoară acțiuni teroriste și campanii masive de dezinformare aici și în Europa”, a declarat președintele francez, sâmbătă, pentru săptămânalul francez La Tribune Dimanche, scrie Hotnews.ro.

Macron a subliniat că Rusia lui Vladimir Putin este mai mult ca oricând un pericol existențial pentru Europa. Dacă nimeni nu-l oprește pe liderul de la Kremlin, acesta „va continua cu siguranță cu Moldova și poate dincolo, în România”. „Așadar, să nu se înșele dușmanul. Este în joc securitatea noastră”, a continuat președintele francez.

Un avertisment asemănător cu cel al lui Macron a transmis și de către președintele interimar al României, Ilie Bolojan. El a declarat sâmbătă, la Chișinău, că Ucraina riscă să devină doar „prima victimă” într-un conflict prelungit, în cazul în care nu se ajunge la o pace stabilă și durabilă.

„Dincolo de furie, toată lumea trebuie să revină la calm”

Emmanuel Macron a vorbit și despre disputa dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski, de vineri, de la Casa Albă, pe care a descris-o: „o conferință de presă care a mers prost”.

Președintele Franței spune că lucrează, în ciuda ciocnirii celor doi lideri, la dialogul dintre Ucraina și Statele Unite. „Cred că dincolo de furie, toată lumea trebuie să revină la calm, respect și recunoaștere, astfel încât să putem merge mai departe în mod concret, deoarece miza este prea importantă”, a insistat Macron.

Referitor la relațiile dintre omologul său ucrainean și cel american, Macron spune că este de preferat ca pe aceste subiecte „să avem o discuție strategică și confidențială pentru a avansa și pentru a clarifica neînțelegerile dintre oameni, dar nu în fața martorilor”.

În timpul unei convorbiri telefonice pe care a avut-o cu Zelenski, după disputa liderului de la Kiev cu Trump, Macron și-a exprimat dorința de a „reangaja dialogul” cu Washingtonul, în special în jurul contractului privind mineralele pe care președintele ucrainean ar fi trebuit să îl semneze.

Despre semnarea unei încetări a focului fără nicio garanție

Macron este convins că Statele Unite nu au de ales decât să se implice din nou în acest dialog, mai scrie săptămânalul francez.

„Destinul manifest al americanilor este de a fi de partea ucrainenilor, nu am nicio îndoială în această privință. Ceea ce au făcut Statele Unite în ultimii trei ani este în deplină concordanță cu tradiția lor diplomatică și militară. Vreau să îi fac pe americani să înțeleagă că dezangajarea din Ucraina nu este în interesul lor”, a declarat Macron.

Emmanuel Macron mai spune că, deși „cu toții suntem de acord să facem pace, nu poate exista o pace justă și durabilă cu un abandon al Ucrainei”, argumentând că „semnarea unei încetări a focului fără nicio garanție de securitate pentru Ucraina” ar duce la „evaporarea capacității geostrategice de descurajare față de Rusia, China și alții”.

În ciuda tuturor obstacolelor, liderul de la Paris rămâne convins că o cale către „o pace solidă și durabilă” este încă posibilă. El nu a abandonat ideea, dezvoltată împreună cu britanicul Keir Starmer, a unei desfășurări de trupe europene care ar oferi garanțiile de securitate cerute de Kiev.

De altfel, Macron și Starmer urmează să discute din nou despre asta duminica, la summitul de la Londra, unde au fost invitați aproximativ cincisprezece lideri europeni și la care va participa și Zelenski. La summit și-a anunțat participarea și președintele interimar al României, Ilie Bolojan.

Apoi, joi, pe 6 martie, va avea loc un alt moment important pentru UE: Consiliul European extraordinar, unde se va discuta despre securitatea Europei. „Scopul acestei reuniuni este de a spori sprijinul pentru Ucraina și de a da un mandat Comisiei Europene pentru a lansa o finanțare masivă și comună cât mai repede posibil, deoarece securitatea noastră este în joc”, a mai spus Macron.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md