Avertismentul ministrului estonian al Apărării: „Trupele ruse nu se vor întoarce pur şi simplu acasă”

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, a avertizat într-un interviu apărut luni în publicaţia germană Bild cu privire la creşterea ameninţării ruse după încetarea ostilităţilor în Ucraina, subliniind că „trupele ruse nu se vor întoarce pur şi simplu acasă”.
19.5.2025 16:07
19.5.2025 16:07
Deschide md
Externe

Desigur, cu toţii ne dorim ca războiul să se încheie. Dar înţelegem de asemenea că cei aproximativ 800.000 de soldaţi ruşi desfăşuraţi în prezent în Ucraina nu se vor întoarce pur şi simplu acasă ca să trăiască cu 200 de euro pe lună. Ei vor continua probabil să fie plătiţi de armata rusă; primesc în prezent între 2.000 şi 3.000 de euro pe lună. Aceasta înseamnă că ameninţarea la adresa noastră va creşte în cazul încetării luptelor în Ucraina", a apreciat el, potrivit EFE, transmite Agerpres și Digi24.ro.  

Ministrul eston a indicat că, odată cu încheierea războiului în Ucraina, Rusia îşi va redistribui forţele şi a reamintit că Moscova intenţionează să crească numărul efectivelor sale militare la 1,5 milioane de persoane.

„Ei (ruşii) îşi consolidează multe divizii din vecinătatea noastră, aducând echipamente noi, tancuri, elicoptere de luptă.Trebuie să răspundem la aceasta împreună cu aliaţii noştri", a afirmat Pevkur, adăugând că acesta este motivul pentru care Estonia îşi va creşte cheltuielile de apărare la 5,4% începând cu 2026.

În prezent, în Estonia este în curs de desfăşurare un exerciţiu major al NATO cu participarea a 18. 000 de soldaţi, aminteşte EFE.

Hanno Pevkur a recunoscut că pregătirea terenului pentru aceste cheltuieli de apărare de 5,4% "nu a fost uşoară" şi că a fost nevoie de luarea unor "decizii dificile", cum ar fi tăieri în multe domenii şi introducerea unei aşa-numite taxe de securitate.

Toate acestea sunt dificile pentru societate, dar înţelegem cu toţii că este mult mai ieftin să investeşti astăzi 5 % pe timp de pace decât 20 % mai târziu, pe timp de război, sau chiar să fie nevoie să lupţi”, a spus el, reiterând că „ameninţarea rusă este reală”.

După prăbuşirea Uniunii Sovietice, Europa a sperat mult timp că Rusia va deveni o ţară „normală, democratică”, dar „lucrurile s-au schimbat radical de la începutul secolului”, a spus ministrul eston, referindu-se la incursiunea Rusiei din 2008 pe teritoriul Georgiei pentru controlul republicilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, la anexarea în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea şi la actualul război din Ucraina.

La fiecare şase-opt ani ani, Rusia îşi atacă vecinii. Aceasta demonstrează că dorinţa liderilor ruşi de a reconstrui imperiul nu a dispărut. Acesta este motivul pentru care trebuie să fim oneşti şi să trimitem împreună un (semnal de) descurajare puternic; şi să fim pregătiţi să ne apărăm ţările", a spus el.

Referitor la Ucraina, ministrul apărării eston a criticat faptul că partenerii nu au făcut şi nu fac suficient pentru a ajuta ţara invadată.

Pe fondul temerilor unui atac din partea Rusiei, Estonia investeşte în noi capacităţi şi îmbunătăţeşte nivelul de pregătire al forţelor sale armate.

În interviul pentru Bild, ministrul apărării eston a indicat că ţara sa dispune de o armată de 44.000 de oameni şi că recent Estonia a introdus serviciul militar obligatoriu.

Estonia îşi poate aduna forţele în mai puţin de 48 de ore, a declarat Pevkur.

Cunosc puţine ţări care pot mobiliza atât de multe forţe atât de repede. Mai mult, avem acum 32 de aliaţi şi împreună avem mult mai multă putere de foc decât ruşii", a apreciat ministrul eston, citat de portalul ucrainean Liga.net.

La 20 martie, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat că ţara se pregăteşte pentru un posibil atac rusesc asupra unei ţări NATO până în 2030.

Pe 8 mai, Ţările de Jos şi-au exprimat temerea că, peste un an după încheierea războiului în Ucraina, Rusia ar putea ataca o ţară NATO şi au spus că se pregătesc în acest sens.

La 19 mai, ambasadorul Poloniei în Ucraina a declarat că perspectiva unui atac rusesc asupra NATO depinde de reuşita sau nereuşita Ucrainei în actualul război cu Rusia.

Publicaţia New York Times a relatat luni că Rusia îşi consolidează forţele la graniţa cu Finlanda, iar autorităţile de la Helsinki consideră că Moscova ar putea dispune de capacităţile necesare pentru a le ataca ţara peste cinci ani.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md