Banca Mondială acordă 90 mln dolari pentru creșterea economică și securitatea energetică a R. Moldova


Această operațiune de 90 de milioane de dolari se bazează pe seria anterioară de OPD Răspuns la situația de urgență, reziliență și competitivitate în Moldova și Sprijinirea creșterii și rezilienței în Moldova.
Sprijinul Băncii Mondiale se concentrează pe stimularea competitivității sectorului privat prin crearea unui cadru de concurență loială, îmbunătățirea cadrului de insolvabilitate, dar și îmbunătățirea mediului de afaceri pentru a atrage mai multe investiții.
Eforturile sunt concentrate și pe îmbunătățirea capacității de inserție profesională și instruirea tinerilor prin introducerea învățământului dual în universități, combinând instruirea teoretică cu experiența practică în parteneriat cu sectorul privat.
Un alt domeniu se referă la consolidarea cadrului normativ pentru persoanele strămutate în Moldova, oferindu-le un statut juridic pe termen lung, condiții de viață stabile și acces continuu la resurse și servicii de sprijin pentru a-și asigura un loc de muncă pe termen lung.
Această operațiune face parte dintr-un pachet mai amplu de asistență financiară, care include sprijin din partea Fondului Monetar Internațional, al UE și al Băncii Mondiale.
Operațiunea de politici de dezvoltare va beneficia de un grant de 7,7 milioane de dolari SUA din partea programului Moldova – Creștere, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare (abr. Engl. M-GROW) și de un alt grant de 8 milioane de dolari SUA din Facilitatea de finanțare concesională globală (abr. engl. GCFF) pentru a sprijini eforturile de răspuns la criza refugiaților ale autorităților.
Până în prezent, GCFF a oferit Moldovei 67,22 milioane de dolari sub formă de granturi, sporind gradul de concesionalitate pentru 557,91 milioane de dolari SUA oferiți de Banca Mondială sub formă de împrumuturi.
De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 2,3 miliarde de dolari au fost alocați pentru mai mult de 70 de operațiuni în țară.

