Bunurile și banii confiscați din activități ilegale, folosiți în scopuri sociale. Proiectul de lege, aprobat de Guvern


Potrivit noului mecanism, după ce bunurile vor fi confiscate prin decizie definitivă, ele vor deveni proprietatea statului și vor fi evaluate de Serviciul Fiscal. Ulterior, datele vor fi transmise către Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), care va publica lista acestora pe site-ul Centrului Național Anticorupție. Instituțiile publice sau organizațiile neguvernamentale vor putea solicita, în perioada de 90 de zile, utilizarea acestora, se subliniază într-un comunicat al Guvernului.
O comisie specială, din care vor face parte reprezentanți ai mai multor instituții, dar și ai societății civile, va analiza cererile și va decide cum vor fi distribuite bunurile. Dacă nimeni nu solicită un anumit obiect, acesta va rămâne în gestiunea statului.
De exemplu, un microbuz folosit anterior într-o schemă ilegală și apoi confiscat ar putea fi transmis gratuit unui centru de plasament, care are nevoie de transport pentru copii.
Noua lege reglementează și modul în care vor fi distribuiți banii confiscați. O parte va merge la bugetul de stat, iar o altă parte va fi folosită pentru proiecte sociale propuse de organizații neguvernamentale sau pentru sprijinirea autorităților publice din domenii precum educația, sănătatea, protecția mediului sau justiția.
.png)
.png)