Cadouri primite de Maia Sandu: cristal de Bohemia și suveniruri rare

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Președinta Maia Sandu a primit oficial, în prima jumătate a acestui an, cadouri în valoare de peste 39 000 de lei, cel mai scump fiind un ulcior din cristal de Bohemia, în valoare de peste 7 600 de lei, transmite IPN.
7.7.2025 17:45
7.7.2025 17:46
Deschide md
Politic

Potrivit listei cadourilor protocolare, publicată de Președinție, cel mai scump cadou primit de șefa statului în primul trimestru din 2025 este un ulcior pentru vin, din cristal de Bohemia, produs în Republica Cehă și dăruit de președintele Cehiei, Petr Pavel, în timpul vizitei sale la Chișinău în luna martie. Valoarea de piață a cadoului este de peste 7 600 de lei. Președintele Cehiei i-a dăruit Maiei Sandu și un set de pahare pentru vin roșu, la preț de piață de circa 4 600 de lei, un set de cupe pentru spumant – de 4200 de lei și un set de pahare pentru vin alb – de 4160 de lei.

În contextul vizitei șefei statului la Kiev, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a dăruit Maiei Sandu o față de masă cu șase șervețele, din in, brodate manual. Valoarea cadoului este de circa 2 700 de lei.

În trimestrul II al acestui an, notează Președinția, cel mai scump cadou oferit Maiei Sandu a fost o maramă tradițională românească din Bucovina, cusută manual, dăruită de liderul de la București, Nicușor Dan, în prima sa vizită oficială în Republica Moldova. Valoarea estimativă a cadoului este de 1 250 de lei.

În cadrul ceremoniei de prezentare a scrisorilor de acreditare a mai multor ambasadori în Moldova, Maia Sandu a primit în dar: o vază exclusivistă, realizată manual și placată cu argint, cu o valoare de 1600 de lei; o figurină miniaturală peruviană, care costă circa 500 de lei; cartea „The Art of Torre Tagle” – colecție a Ministerului Afacerilor Externe din Peru, – la preț de puțin peste 1000 de lei; cartea ,,La liberta perpetua di San Marino” de 700 de lei; un tablou decorativ realizat în tehnica mozaicului din ceramică glazurată, care costă circa 1000 de lei.

Președintele Albaniei, Bajram Begaj, i-a dăruit șefei statului, în contextul vizitei sale de lucru în Albania, un suvenir în ramă de sticlă, care reprezintă un element din costumul tradițional femeiesc albanez și care a fost estimat la circa 800 de lei. În capitala Tirana Maia Sandu a participat la Summitul Comunității Politice Europene, ediția a 6-a, iar organizatorii evenimentului i-au oferit președintei un disc vinil cu 10 compoziții muzicale și coloane sonore din anii 80, interpretate de Orchestra Kori I Tkobap-Se, cartea ,,The History of George Castriot, surnamed Scanderbeg, King of Albania”, cartea-album „Inside Albania” și un tablou decorativ pe pânză, care reprezintă copia unei cărți poștale, editate cu ocazia Summitului de la Tirana.

În contextul vizitei de informare la sediul Președinției Republicii Moldova, Delegația Institutului Politehnic din regiunea Tomar, i-a dăruit Maiei Sandu, o placă din argilă, cu gravură simbolistică, care reprezintă Cetatea Ordinului Cavalerilor Templieri, cu o valoare estimată de 450 de lei, și o monedă comemorativă, cu inscripția „Institutul Politehnic din Tomar, Republica Portugheză”, care costă 600 de lei.

Maia Sandu a mai primit din partea unei jurnaliste a ziarului „The Straits Times” un platou decorativ din ceramică, prelucrat manual, cu imprimeu personalizat al cotidianului „The Straits Times and Singapore journal of commerce”. Valoarea acestuia este de 850 de lei. Totodată, Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului României, i-a dăruit Maiei Sandu, în contextul vizitei sale oficiale la Chișinău, o vază decorativă, cu valoarea de peste 1000 de lei, realizată manual după tehnica lui Émile Gallé.

Printre celelalte daruri oferite președintei Maia Sandu se numără: un fragment din covorul tradițional azer, o tapiserie de artă chinezească, o medalie-monedă unică din bronz, un suvenir decorativ confecționat din sticlă organică, un obiect decorativ cu simbolul județului Călărași, un platou decorativ rotund din ceramică și un set compus din două piese: o căniță originală, cu trei piciorușe și mâner sferic, și o farfurioară, din colecția „Golden Rudraksha”.

Administrația prezidențială precizează că toate cadourile protocolare sunt incluse în Registrul de evidență a cadourilor admisibile și au fost trecute în proprietatea aparatului prezidențial.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md