Căsătoria forțată, incriminată prin lege în Republica Moldova

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Codul Penal al Republicii Moldova a fost completat cu o prevedere care sancționează căsătoria forțată. Măsura face parte dintr-un pachet legislativ mai amplu, adoptat în a doua lectură, care vine să consolideze protecția femeilor împotriva tuturor formelor de violență, inclusiv a celor manifestate în mediul online, transmite IPN.
12.7.2025 20:17
12.7.2025 20:17
Deschide md
Social

Noua prevedere califică drept căsătorie forțată orice act prin care o persoană este constrânsă să intre sau să rămână într-o relație de căsătorie sau concubinaj, prin aplicarea violenței, prin amenințări, înșelăciune sau presiuni psihologice.

Proiectul de lege aliniază legislația moldovenească la standardele Convenției de la Istanbul și introduce măsuri suplimentare de protecție a femeilor, cu accent pe combaterea abuzurilor digitale și a violenței economice.

Astfel, Legea privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie a fost completată cu noțiunea de violență cu dimensiune digitală, iar definiția violenței în familie va fi extinsă pentru a include abuzul online între membrii aceleiași familii. De asemenea, au fost introduse noi obligații pentru agresori, precum eliminarea conținutului abuziv de pe dispozitivele electronice și interzicerea accesului la servicii de comunicații electronice.

Definiția violenței economice a fost, de asemenea, extinsă și va include extragerea sau utilizarea ilegală a fondurilor bancare ale victimei.

Pentru a crește eficiența și durata măsurilor de protecție a victimelor, termenul ordonanței de protecție a fost prelungit de la 3 la 6 luni, iar cel al ordinului de restricție de urgență – de la 10 la 20 de zile.

Totodată, au fost înăsprite sancțiunile pentru hărțuirea sexuală. Cei găsiți vinovați riscă amenzi de până la 50 de mii de lei, muncă neremunerată în folosul comunității sau până la patru ani de închisoare.

În anul 2024, autoritățile au monitorizat peste 1100 de ordonanțe de protecție, dintre care aproape jumătate au fost încălcate. Potrivit studiului „Bunăstarea și siguranța femeilor”, 73% dintre femeile din Republica Moldova care au avut un partener intim au fost victime ale unei forme de violență, cea mai frecventă fiind violența psihologică – înregistrată în 71% dintre cazuri, comparativ cu o medie de 43% la nivelul Uniunii Europene.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md