Ce a răspuns secretarul de Stat Marco Rubio criticilor aduse politicii Administrației Trump față de Ucraina


„Nu a obţinut nici cea mai mică concesie", a declarat Rubio, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin, în faţa Comisiei pentru afaceri externe din Senatul american, transmite Digi24.ro.
El a fost interpelat de senatoarea democrată Jeanne Shaheen, potrivit căreia preşedintele rus încearcă „să câştige timp” în absenţa unor presiuni americane sau a unor noi sancţiuni, precum cele adoptate marţi de Uniunea Europeană.
Preşedinţii american Donald Trump şi rus Vladimir Putin au avut luni după-amiază o convorbire telefonică, fără rezultate tangibile, chiar dacă Trump a anunţat că ruşii şi ucrainenii trebuie să lanseze negocieri imediate în vederea încetării focului.
De ce nu impune Trump noi sancțiuni Rusiei
Şeful diplomaţiei americane a indicat că Trump nu doreşte să impună noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru că el „crede că, la ora actuală, dacă începeţi să ameninţaţi cu sancţiuni, ruşii vor înceta să vorbească şi este util dacă putem vorbi cu ei şi să-i facem să se aşeze la masa negocierilor”.
„Dacă, de fapt, devine clar că ruşii nu sunt interesaţi de un acord de pace şi vor pur şi simplu să continue războiul, s-ar putea foarte bine să se ajungă la asta”, a spus el.
De asemenea, Rubio a respins orice idee că Washingtonul nu ar mai ajuta Ucraina, spunând că ucrainenii cereau, în esenţă, „apărare antiaeriană, unităţi Patriot, pe care, sincer, nu le avem, dar colaborăm îndeaproape cu aliaţii noştri NATO" pentru a le furniza.
Frustrarea Ucrainei
Ucraina şi-a exprimat marţi frustrarea că discuţia dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu a dus la o declaraţie imediată de încetare a focului, în timp ce Moscova a respins impunerea unor termene limită „artificiale” pentru dialog de către Uniunea Europeană, care a aprobat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei pentru a spori presiunea, notează EFE.
„Din păcate, după convorbirea telefonică dintre Trump şi Putin, statu quo-ul nu s-a schimbat”, a scris Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe contul său de social media.
Podoliak a adăugat că, în timp ce Europa sprijină pe deplin Ucraina şi înţelege riscurile şi consecinţele războiului, SUA continuă să se poziţioneze ca un "mediator global" şi încă mai crede că „Rusia este capabilă să negocieze şi doreşte să pună capăt războiului pentru interese comerciale şi strategice”.
„Poziţia Rusiei este de neclintit: continuă să caute războiul, distrugerea şi măcelul, crezând că acestea sunt singurele mijloace de a-şi păstra statutul actual”, a declarat el.
În termeni similari, dar cu mai puţine referiri la SUA, s-a exprimat preşedintele Zelenski personal, care în ultimele luni a încercat să evite orice comentarii critice la adresa lui Trump pentru a păstra relaţia Kievului cu cel care a fost, până la sosirea miliardarului republican la Casa Albă, principalul său partener.
Discuții despre o posibilă nouă întâlnire între ucraineni și ruși
Preşedintele ucrainean a discutat luni cu cancelarul german Friedrich Merz, cu premierul italian Giorgia Meloni, cu preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, precum şi cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care au participat la convorbirea lui Zelenski şi a liderilor europeni cu Trump.
Potrivit lui Zelenski, el şi Meloni au discutat despre pregătirile pentru o posibilă nouă întâlnire între ucraineni şi ruşi.
Preşedintele ucrainean a indicat luni că Vaticanul, alături de Turcia şi Elveţia, este una dintre gazdele luate în considerare pentru întâlnire, la care ar putea participa şi SUA, reprezentanţi ai UE şi Regatul Unit.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a criticat marţi încercările Europei de a impune termene limită "artificiale" negocierilor de pace ruso-ucrainene, adăugând că acestea sunt „absolut contraproductive".
„Încercarea de a crea un cadru temporal artificial pentru dialog, presiuni, ultimatumuri, ameninţări, şantaj, stârnirea tensiunilor prin intermediul media controlate de grupuri de putere occidentale sau crearea unei agitaţii nesănătoase este absolut contraproductivă", a declarat Zaharova în cadrul unei conferinţe de presă.

