Compensații pentru proprietarii a mii de terenuri pe linia Vulcănești-Chișinău

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Peste 70% dintre proprietarii terenurilor expropriate pentru construcția liniei electrice Vulcănești–Chișinău au fost compensați de stat. Autoritățile anunță că ceilalți proprietari de terenuri mai pot solicita despăgubiri până în 2027–2028, transmite IPN.
8.7.2025 11:34
8.7.2025 11:34
Deschide md
Social

Procesul de expropriere s-a desfășurat în 34 de localități, acoperind aproape 5 500 de terenuri, dintre care aproximativ 900 sunt expropriate definitiv. Cu toate acestea, o parte din proprietari nu au primit încă despăgubiri, în special din lipsa actelor de succesiune sau din cauza întârzierii la depunerea cererilor.

Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii gestionează acest proiect pentru securitatea energetică a statului. Directorul UCIPE, Ruslan Surugiu, a explicat complexitatea procesului prin identificarea proprietarilor, evaluarea terenurilor, calcularea compensațiilor și procesarea dosarelor. Potrivit lui Surugiu, sunt numeroase cazuri în care proprietarii au decedat, iar moștenitorii nu și-au perfectat actele. În toate aceste situații, oamenii trebuie să știe că pot solicita despăgubirile timp de trei ani de la primirea propunerii de expropriere.

„Proprietarii terenurilor au dreptul să solicite plata despăgubirilor timp de 3 ani de la data recepționării propunerii de expropriere, respectiv, până în anul 2027 sau 2028, după caz”, a adăugat directorul UCIPE.

Documentele necesare pot fi expediate prin poștă la sediul UCIPE din Chișinău. După procesare, beneficiarii își pot ridica banii de la orice oficiu poștal din țară. Sumele alocate fiecărui caz sunt păstrate într-un cont special.

Proiectul LEA Vulcănești–Chișinău a fost declarat de utilitate publică de interes național, fiind parte a eforturilor Guvernului de a consolida rețeaua de transport a energiei electrice. Investiția este susținută de Banca Mondială și implementată de Ministerul Energiei, în parteneriat cu UCIPE.

Conform estimărilor autorităților, linia electrică aeriană Vulcănești-Chișinău va deveni complet funcțională până la sfârșitul acestui an, va asigura interconectarea cu România și va contribui semnificativ la reducerea riscurilor energetice. Linia va avea capacitatea de 600 MW, însă, în anumite condiții, poate transporta până la 800-900 MW.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md