Cum au reușit spionii lui Putin să trimită colete-bombă cu avionul în Europa. Povestea din spatele unui complot ce putea fi catastrofal

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Rusia ar fi pus la cale o operațiune secretă care putea duce la prăbușirea mai multor avioane civile, potrivit unor surse din serviciile de informații occidentale și unor membri ai rețelei de sabotaj folosite de Moscova în Europa.
6.5.2025 8:25
6.5.2025 8:25
Deschide md
Externe

Autoritățile din SUA și din mai multe țări europene au depus eforturi pentru a demasca planul și a preveni un dezastru, scrie The Guardian și Digi24.RO.

Alexander Bezrukavîi (44 de ani) era căutat de serviciile de securitate europene de mai bine de trei luni, fiind acuzat că lucrează pentru serviciul rus de informații militare (GRU), atunci când bărbatul originar din orașul rusesc Rostov-pe-Don a reușit să treacă ilegal granița dintre Croația și Bosnia.

Bezrukavîi i-a dat mesaj soției sale că se vor întâlni în curând în Rusia și a vorbit cu niște prieteni despre planurile pe care le-au pus la cale pentru ca bărbatul să se întoarcă acasă folosind documente false și o cursă aeriană din Serbia.

Dar, câteva ore mai târziu, un grup de polițiști și ofițeri ai serviciilor de informații din Bosnia a intrat peste el în camera pe care o închiriase în apropiere de granița cu Croația.

Arestarea lui Bezrukavîi a făcut parte dintr-o operațiune condusă de autoritățile din Polonia împotriva unei rețele de infractori susținuți de Rusia.

Gruparea este acuzată că a trimis colete, în care au ascuns explozibili, cu avioane cargo provocând incendii în trei locații diferite.

În plus, procurorii polonezi cred că Bezrukavîi a participat la o operațiune secretă prin care mai multe pachete cu explozibili urmau să ajungă să fie transportate cu avioane cargo în SUA și Canada.

Când Washingtonul a aflat de presupusul complot, oficialii americani au fost atât de îngrijorați încât i-au sunat pe omologii lor din Rusia ca să îi ceară președintelui rus Vladimir Putin să oprească operațiunea.

„Ne-au folosit ca pe niște curieri orbi. Ni s-a întins o capcană”

La trei luni după ce a fost arestat în Bosnia, Bezrukavîi a fost extrădat în Polonia. „Un rus care se ascundea în Bosnia-Herțegovina, suspectat de coordonarea unor acte de sabotaj împotriva Poloniei, SUA și altor aliați, a fost extrădat în Polonia și arestat prin ordin judecătoresc”, a scris pe X premierul polonez Donald Tusk.

Ministrul polonez de interne a spus că extrădarea lui Bezrukavîi este „o lovitură serioasă împotriva rețelei de sabotaj a Rusiei în Europa”. Persoane din anturajul lui Bezrukavîi susțin că acesta a fost păcălit de cei care au pus la cale întreg planul – au fost folosiți pentru a livra pachetele prin mesaje primite pe Telegram fără să înțeleagă adevăratul scop al operațiunii în care erau implicați.

„Ne-au folosit ca pe niște curieri orbi. Ni s-a întins o capcană”, a spus pentru The Guardian unul din membrii grupului din care făcea parte și Bezrukavîi. Bezrukavîi a copilărit în Rostov-de-Don, un oraș rusesc din apropiere de granița cu Ucraina, acolo unde a intrat de mai multe ori în atenția poliției, inclusiv pentru deținere ilegală de arme, jaf, furt și infracțiuni legate de droguri.

Potrivit celor care îl cunosc, Bezrukavîi își câștiga existența în mare parte din diverse scheme de contrabandă, inclusiv cu țigări, în regiunea Donețk ocupată de Rusia. În 2019, el a fost reținut de poliție pentru scurt timp.

Înainte să poată fi arestat din nou, Bezrukavîi a fugit în Ucraina și s-a stabilit la Harkov – un oraș care a fost aproape înconjurat de forțele ruse în primele zile ale invaziei declanșate pe 24 februarie 2022. Doi ani mai târziu, Bezrukavîi a reușit să fugă și din Ucraina, ajungând în Republica Moldova.

Până în luna mai, el a intrat în zona Schengen prin Croația și a obținut permis de ședere pe termen lung în Spania prin căsătoria falsă cu o ucraineancă. „Nu s-a întors în Rusia pentru că încă era căutat acolo, așa că a stat în Europa așteptând ca Moscova să renunțe la acuzații”, a susținut soția lui Bezrukavîi într-un interviu prin telefon.

Explozibili ascunși printre jucării sexuale produse în China

Din Spania, Bezrukavîi s-a mutat apoi în Varșovia, unde a stat cu un grup de prieteni din Ucraina. Unul dintre aceștia, poreclit „Gogoașă”, avea și el probleme cu legea – a stat cinci ani după gratii în Rusia după ce și-a bătut soția și soacra. Un alt ucrainean, originar din Luțk, care a fost reținut mai târziu de autoritățile din Polonia a participat și el la operațiune.

În vara anului 2024, grupul de prieteni căuta de lucru pe canalele de Telegram în limba rusă folosite de obicei de refugiații ucraineni. Printre joburile reale și sfaturile privind obținerea unei locuințe, care se găsesc în mod normal pe astfel de canale, aceștia au găsit un cont – „VWarrior” – despre care autoritățile poloneze cred că era operat de un agent GRU.

Acel cont oferea mai multe joburi de curier plătite cu sute de dolari pentru un singur transport.

„Pachetele arătau în toate felurile – jucării sexuale din China, vibratoare, lubrifianți, cosmetice... am crezut că sunt niște prostii fără valoare”, a povestit Kiril, un alt membru al grupului lui Bezrukavîi, care le-a pus la dispoziție mașinile folosite de aceștia în operațiunea secretă.

Kiril, care acum se ascunde de autorități într-o țară din afara Europei și Rusiei a spus pentru The Guardian că VWarrior le trimitea liste cu obiecte pe care trebuiau să le cumpere prin Telegram și pe care le colectau și împachetau în cutii.

Cutiile trebuiau apoi transportate în diverse locuri din Polonia și Lituania. De două ori, însă, grupul a primit instrucțiuni să trimită pachetele prin DHL. Toate plățile către curieri erau realizate prin criptomonede.

Kiril a recunoscut că motivul pentru care li se cerea să facă aceste transporturi ar fi putut fi unul „sinistru”, dar că pe ei îi interesa doar faptul că erau plătiți pentru o muncă ușoară care nu implica droguri sau arme. Poliția a descoperit mai târziu că cel puțin unul dintre coletele trimise de grupul lui Bezrukavîi conținea un dispozitiv incendiar improvizat ascuns printre jucării sexuale și creat din mai multe substanțe chimice, inclusiv magneziu foarte reactiv.

Pachetul care nu a mai explodat și extinderea misiunilor spre America de Nord

În doar trei zile, în luna iulie, agențiile de securitate din Europa au avut de-a face cu trei pachete – toate trimise din Lituania – care au explodat în locații diferite: Birmingham, Leipzig și Varșovia.

Un al patrulea pachet, trimis din Vilnius pe data de 18 iulie de rețeaua lui Bezrukavîi, nu a mai explodat, ceea le-a permis autorităților din Polonia să îl recupereze intact și să înțeleagă ce se găsea cu adevărat înăuntru. Coletul a fost pregătit de un cetățean ucrainean, fiind camuflat ca un transport de cosmetice și jucării sexuale.

Dispozitivele erau programate să se declanșeze folosind electronice ieftine din China utilizate în mod obișnuit pentru a monitoriza obiecte pierdute. Impactul exploziei era amplificat de cosmeticele care erau umplute de fapt cu un gel inflamabil. Transportul a fost coordonat de contul VWarrior care i-a plătit pe curieri cu criptomonede printr-un intermediar, potrivit surselor The Guardian.

960 de dolari au fost transferați ca plată pentru unul dintre transporturi. Poliția din Polonia a interceptat și mai multe pachete cu haine pregătite tot de grupul lui Bezrukavîi, care aveau ca destinație adrese false din Washington, SUA, și Ottawa, Canada.

Acestea nu aveau explozibili în ele, dar investigatorii polonezi cred că au fost folosite pentru a testa rutele internaționale de livrare și intervalul de timp în care livrările sunt realizate în vederea unor viitoare operațiuni rusești folosind avioane cargo cu destinații din America de Nord.

„Nu se știe sigur dacă serviciile rusești sunt conștiente de faptul că o parte destul de mare din mărfuri sunt transportate cu avioanele de pasageri”, a spus un fost oficial al serviciilor de securitate americane, care a scos în evidență consecințele catastrofale pe care le-ar avea o explozie produsă la bordul unei astfel de curse aeriene. .

Oficialii americani i-au convins pe omologii lor din Rusia să îi ceară lui Putin să pună capăt operațiunii

Mai mulți oficiali de top i-au contactat pe omologii lor din Rusia și le-au spus să îi ceară lui Putin să pună capăt operațiunii. „Cred că apelurile au avut succes”, a spus fostul oficial american contactat de The Guardian.

Un oficial al serviciilor de securitate europene a explicat că, din cauza interdicțiilor de călătorie și a sancțiunilor, membrii serviciilor de informații din Rusia rareori părăsesc teritoriul țării și preferă acum să recruteze agenți care să realizeze aceste sarcini în locul lor, primind de multe ori instrucțiunile prin Telegram.

Acești agenți neoficiali s-ar putea să nu știe nimic despre operațiunile în care sunt implicați sau ar putea fi coordonatori de încredere care primesc ordine de la membri din serviciile de securitate din Rusia și recrutează la rândul lor alte persoane pentru misiunile pe care le conduc.

În ciuda faptului că Bezrukavîi și soția lui susțin că el a fost păcălit și că „este complet nevinovat”, autoritățile occidentale spun că bărbatul știa că lucrează pentru GRU. Chiar și Kiril a recunoscut că nu este sigur că Bezrukavîi nu știa ce se află cu adevărat în coletele cu explozibili.

„Sunt sigur că nu a făcut-o pentru 'patria mamă' – el voia doar să câștige bani ușor. A fost un infractor toată viața lui”, a spus Kiril, care a precizat că dacă serviciile rusești își vor continua operațiunile de sabotaj, cu siguranță vor fi și mai multe arestări.

„Vor fi alții care vor dori să facă niște bani și cineva va fi acolo să profite de asta”, a mai spus Kiril.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md