Declarație oficial american: Kremlinul justifică întârzierea negocierilor cu privire la Ucraina în spirit „orwellian”, dând vina pe Kiev și Washington


Kremlinul a negat marți acuzațiile emisarului special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina, potrivit cărora Rusia trage de timp în tratativele de pace, adăugând că Moscova a respectat toate acordurile încheiate până în prezent în cadrul negocierilor, informează Reuters, citat de Hotnews.ro.
Emisarul special al lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat luni că „Rusia nu poate continua să tragă de timp pe măsură ce bombardează ținte civile în Ucraina”.
Întrebat despre aceste declarații, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia este recunoscătoare echipei lui Trump pentru ajutorul acordat în facilitarea negocierilor, dar că Moscova nu trage de timp.
„Nimeni nu tergiversează nimic aici”, le-a spus Peskov reporterilor, la Moscova.
„Suntem, în mod firesc, în favoarea atingerii obiectivelor pe care încercăm să le realizăm prin operațiunea militară specială, prin mijloace politice și diplomatice. Prin urmare, nu suntem interesați să prelungim nimic”, a adăugat purtătorul de cuvânt al președinției ruse.
Peskov a menționat că termenii pentru a treia rundă de negocieri încă nu au fost conveniți.
Kellogg, apel pentru negocieri trilaterale
Kremlinul a început să justifice întârzierea negocierilor cu privire la Ucraina în spirit „orwellian”, dând vina pe Kiev și Washington pentru acest lucru, a declarat luni în urmă Keith Kellogg, citat de publicația rusă independentă The Moscow Times.
„Afirmațiile Rusiei conform cărora SUA și Ucraina sunt cele care tergiversează negocierile de pace sunt nefondate. Facem apel la o încetare a focului neîntârziată și trecerea la discuții trilaterale pentru a pune capăt războiului”, a transmis Kellogg într-un mesaj pe platforma de socializare X.
Mesajul trimisului special al lui Donald Trump pentru Ucraina reprezenta o reacție la declarațiile făcute anterior de Dmitri Peskov, care afirmase că dinamica procesului de negocieri depinde de poziția Ucrainei și de eficiența eforturilor de mediere ale SUA, notează Agerpres.
Moscova vrea recunoașterea „realităților de pe teren”, Zelenski denunță un „ultimatum”
În același timp, Peskov a subliniat luni că poziția Rusiei este „bine cunoscută”, reiterând cererea Moscovei de a se ține cont de „realitățile din teren”.
La presiunea SUA, Rusia și Ucraina au reluat negocierile directe pentru prima dată în trei ani, organizând două întâlniri la Istanbul, pe 16 mai și 2 iunie.
La ultima dintre acestea, părțile au făcut schimb de „memorandumuri” – un fel de „foi de parcurs” în care fiecare parte și-a expus condițiile pentru încheierea războiului.
Ulterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a calificat memorandumul rusesc un alt „ultimatum” pe care nimeni „nu-l va lua în serios”.
Moscova solicită în memorandumul său recunoașterea legală pe plan internațional a peninsulei Crimeea (anexată în 2014), precum și a regiunilor ucrainene Luhansk, Donețk (din estul Ucrainei), Herson și Zaporojie (din sudul Ucrainei), anexate în septembrie 2022, drept teritorii ale Federației Ruse și retragerea trupelor ucrainene din aceste regiuni, dintre care doar Luhansk și Crimeea se află integral sub control rusesc la ora actuală.
„Acest lucru contrazice în mod clar Carta ONU, bunul simț și Constituția Ucrainei”, a declarat Zelenski, citat de Euronews, apreciind că actualul format de negocieri nu este de natură să facă să avanseze discuțiile.
În acest sens, liderul ucrainean a pledat pentru un armistițiu cu Rusia înainte de o posibilă întâlnire cu Vladimir Putin, căreia să i se alăture și președintele american Donald Trump.
.png)
.png)