DOC // De pe lista neagră la Termoelectrica, înapoi la contracte. TurboEnergy Power: Contestații și procese de judecată

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Sistemul energetic al Republicii Moldova ar fi fost prejudiciat de un management defectuos și licitații trucate.
28.6.2025 16:15
28.6.2025 16:15
Deschide md
Social

O astfel de situație este semnalată la compania „Termoelectrica” S.A., cea mai mare întreprindere publică de termoficare din Republica Moldova, ce oferă servicii pentru jumătate de milion de locuitori din Chișinău, transmite Nordnews.

Sursele NordNews din cadrul companiei afirmă că una dintre firmele participante la licitație recentă, „TurboEnergy Power” SRL, ar fi fost favorizată în cadrul unor proceduri de achiziții în valoare de milioane de lei. Oferta câștigătoare ar include echipamente supraevaluate, proveniență incertă și lipsa garanțiilor.

UNITROL 5000 și CET Sursa I: Trei oferte, una contestată

În centrul unei licitații, organizate în perioada 2024–2025, se află sisteme esențiale pentru funcționarea generatoarelor principale de la Centrala Electro-Termică (CET) Sursa I – unități, instalate în anul 2002, cunoscute sub numele de UNITROL 5000. Aceste echipamente reglează automat tensiunea și frecvența energiei produse. O simplă defecțiune aici poate opri toată centrala, lăsând zeci de mii de oameni fără căldură și electricitate.

Surse din cadrul „Termoelectrica” S.A. afirmă că întreprinderea „TurboEnergy Power” ar fi fost favorizată în cadrul respectivei licitații, a cărei valoare totală estimată a fost de 26,5 milioane de lei. La această procedură de achiziție au participat trei companii:

  1. TurboEnergy Power – 22.796.435 lei;
  2. ABS SRL – 25.500.000 lei;
  3. Horus SRL – 25.978.558 lei.

După desemnarea companiei „TurboEnergy Power” drept câștigătoare în cadrul licitației, firma „ABS SRL” a depus două contestații la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), însă ambele au fost respinse.

Într-una din contestații, reprezentanții „ABS” susțin că oferta declarată câștigătoare, deși a avut cel mai mic preț, ar fi fost incompletă. Într-o analiză tehnico-comercială, compania a semnalat lipsa unor echipamente esențiale, specificații incomplete și diferențe de preț considerate nejustificate. Printre ele se numără:

  • SMTS-RT-6000 – un bloc pentru verificarea sistemului de excitație în timpul mentenanței, solicitat în două exemplare;
  • două notebook-uri necesare pentru programarea și monitorizarea echipamentelor – „TurboEnergy Power” ar fi oferit doar unul;
  • echipamente de ventilare și răcire, indispensabile pentru funcționarea corectă a sistemului, neincluse în ofertă.

Un alt exemplu este al automatului de stingere a câmpului magnetic, cerut pentru unul dintre turbogeneratoare. „ABS” SRL l-a ofertat la un preț de 440 de mii de lei, „Horus” SRL a propus echipamentul cu prețul de 1,78 de milioane de lei, iar „TurboEnergyPower” SRL nu l-ar fi introdus în deviz. Ulterior, din devizul ajuns pe poșta redacției NordNews, „TurboEnergyPower”  l-ar fi  adăugat în listă cu prețul de peste 1 milion de lei.

Conform documentelor publicate pe platforma Achizitii.md și a anexelor la caietul de sarcini, se solicitau patru echipamente obligatorii.

Astfel, ofertantul „ABS” SRL și „Horus” SRL au propus toate patru echipamente solicitate mai sus. Însă, „TurboEnergy Power” nu a atașat în ofertă dispozitivele date.

La o ședință din 3 ianuarie 2025, reprezentanții „ABS” SRL ar fi întrebat cum poate funcționa sistemul fără aceste componente de ventilare. Răspunsul inginerului „Termoelectrica” ar fi fost evaziv, însoțit de o pauză lungă, remarcă reprezentanții companiei în contestația depusă la ANSC.

Pentru a evalua dacă echipamentele propuse de „TurboEnergy Power” corespund cerințelor tehnice, specialiștii „Termoelectrica” ar fi efectuat o vizită de documentare la centrala Rovinari din România, unde un sistem similar funcționează din anul 2021. Reprezentanții companiei susțin că echipamentul testat acolo este echivalent cu cel ofertat și că participarea altor producători este permisă, cu o condiție – de a prezenta unele lucrări similare deja realizate.

Potrivit surselor din interiorul „Termoelectrica”, în cadrul licitației recente, compania „TurboEnergy Power” ar fi ofertat înlocuirea acestor echipamente fără a specifica clar țara de origine a produselor, fără a oferi o garanție validă și fără un plan clar de mentenanță. Acest lucru se menționează și în contestația firmei „ABS” SRL la ANSC.

Compania „Termoelectrica” susține că oferta adjudecată a trecut prin două contestații, înregistrate la ANSC, unde au fost analizate inclusiv şi garanțiile. Mai mult ca atât, Caietul de sarcini şi Contractul semnat ar conține clauze clare cu privire la termenii şi condițiile de garanție la executarea acestor lucrări.

Potrivit „Termoelectrica”, sistemele de excitație, folosite la CET Sursa I, sunt echipamente rare, utilizate doar la centrale electrice și înlocuite o dată la 10–15 ani. Acestea nu pot fi cumpărate din comerț, fiind proiectate special pentru fiecare generator, în funcție de cerințele tehnice ale rețelei.

Sursele NordNews susțin că menționarea țării de origine a echipamentelor ar fi fost o temă sensibilă în cadrul companiei. Unii angajați, care ar fi insistat pe respectarea acestor norme de transparență ar fi fost intimidați prin avize, deși conducerea „Termoelectrica” afirmă că promovează respectarea tuturor normelor legale în domeniul achizițiilor.

În răspunsul de la „Termoelectrica”, conducerea afirmă că nu a fost efectuată nicio anchetă de serviciu pe subiectul procedurii de achiziții și respinge orice acuzație de intimidare a angajaților.

„TurboEnergy Power” propune pentru centrala Termoelectrica echipamente de excitație din gama Emerson Ovation, produse de compania americană Emerson, cu sediul în Statele Unite. Potrivit platformei achiziții.md, „TurboEnergy Power” oferă o garanție de trei ani, asigurată de „Emerson Process Management Romania” SRL, partenerul regional al producătorului.

Reacția „TurboEnergy Power”

Redacția NordNews a solicitat un răspuns oficial de la compania „TurboEnergy Power”. În replică, Victor Slivinschi, directorul întreprinderii, susține că toate informațiile legate de procedura de achiziție invocată vor fi publicate pe pagina oficială a companiei, după finalizarea tuturor etapelor procedurale obligatorii.

Totodată, Victor Slivinschi califică întrebările adresate de redacție, referitoare la proveniența echipamentelor, calitatea materialelor și garanțiile tehnice, drept „alegații ale persoanelor interpuse”, lansate în cadrul unei presupuse campanii de denigrare. Compania mai sugerează că analiza aspectelor tehnice și a legalității participării sale la o licitație publică nu ar fi de competența jurnaliștilor.

Relația „TurboEnergy Power” SRL și „Termoelectrica” S.A.

În Republica Moldova, „TurboEnergy Power” SRL figurează ca partener în licitațiile organizate de „Termoelectrica” S.A. Pe 27 mai curent, NordNews a publicat un material în care erau semnalate posibile legături personale între directorul general al Termoelectrica, Iurie Razlovan, și directorul companiei TurboEnergy Power, Victor Slivinschi, precum și presupuse licitații trucate pentru echipamente de milioane de lei.

Până în anul 2015, „TurboEnergyPower” a avut denumirea – PROFCALCAN-IMPEX” S.R.L. În perioada anilor 2017–2018, în spațiul public au apărut niște note de serviciu, în care sunt atestate mai multe nereguli comise de compania „TurboEnergy Power” în cadrul colaborării cu „Termoelectrica” S.A. Mai concret:

  1. Au fost livrate bunuri cu întârziere de trei luni, după care s-a depistat că acestea nu erau conform caietului de sarcini;
  2. Documentația tehnică privind un utilaj a fost prezentată cu o întârziere de aproape jumătate de an;
  3. La o reglare a unor pompe a venit un specialist fără experiență. Acest lucru a dus la utilizarea irațională a 7 mii de kWh de energie electrică. Ulterior, TurboEnergyPower a recurs la contractarea unei alte întreprinderi din domeniu, pentru a rezolva situația.
  4. La o altă licitație, de asemenea, nu au fost aduse bunuri potrivit caietului de sarcini a „Termoelectrica” S.A.

Urmare a acestor neconformități, în anul 2018, TurboEnergyPower a fost inclusă pe lista neagră a companiei „Termoelectrica” S.A pe o perioadă de trei ani.

Iurie Razlovan, directorul „Termoelectrica”, susține că după achitarea penalităților, „TurboEnergy Power” a fost exclusă din această listă. Potrivit documentelor, intrate în posesia redacției, în perioada anilor 2022–2023, „TurboEnergy Power” a participat, cel puțin, la 9 licitații, dintre care 7 au fost adjudecate.

Uterior, potrivit tender.gov.md, „TurboEnergy Power”, din anul 2023, este desemnată câștigătoare la patru licitații. Dintre care:

  1. Licitație de la Termoelectrica (28.06.2023) – 4,5 milioane de lei;
  2. Licitație de la Termoelectrica (05.10.2023) – 2,1 milioane de lei;
  3. Licitație de la Termoelectrica (03.04.2024) – 4,8 milioane de lei;
  4. Licitație de la Premier Energy Distribution (28.11.2024) – 3,2 milioane de lei

În prezent, „Termoelectrica” S.A. este implicată în două procese de judecată cu firma „TurboEnergy Power”. Unul vizează recuperarea unui prejudiciu material, iar celălalt – încasarea unei datorii.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md