FOTO // Moldova, la 30 de ani în Consiliul Europei. Ceremonie aniversară și timbru poștal special


Ceremonia a reunit oficiali de rang înalt, diplomați, foști și actuali demnitari de stat, printre ei – vicepremierul Mihai Popșoi, șeful Oficiului CE la Chișinău, Falk Lange, și șeful interimar la Poșta Moldovei, Violeta Cojocaru, transmite IPN.
Ministrul de externe Mihai Popșoi a subliniat că aderarea Moldovei la Consiliul Europei, pe 13 iulie 1995, a fost primul pas esențial spre integrarea europeană: „Această cooperare a avut impact major nu doar asupra drepturilor omului și a instituțiilor de drept, ci și asupra culturii politice, asupra modului în care este înțeles și respectat dreptul. A fost o școală a democrației și a responsabilității”.

Fostul premier Andrei Sangheli, aflat în funcție la momentul aderării țării la CE, a vorbit despre însemnătatea istorică a evenimentului, menționând că atunci statul era tânăr și la început de drum în consolidarea instituțiilor sale. „Aderarea în calitate de al 36-lea membru al Consiliului Europei și arborarea drapelului nostru la Strasbourg au reprezentat momente istorice, de profundă încărcătură emoțională”, a remarcat fostul prim-ministru.

La rândul său, administratoarea interimară a Poștei Moldovei, Violeta Cojocaru, a declarat că instituția are tradiția să marcheze momentele-cheie ale parcursului european. „Până astăzi am pus în circulație patru emisiuni poștale dedicate aniversărilor Consiliului Europei și două plicuri cu marcă fixă dedicate aderării Republicii Moldova la Consiliul Europei”.

Consiliul Europei este o organizație internațională interguvernamentală, fondată la 5 mai 1949. Acesta are rolul de a promova și proteja drepturile omului, democrația și statul de drept în spațiul european. Reunește 46 de state membre, majoritatea fiind democrații europene, și funcționează independent de Uniunea Europeană. Are două componente instituționale: Adunarea Parlamentară, cu membri din legislativele naționale, și Comitetul Miniștrilor, format din miniștrii de externe ai statelor membre, care este și principalul organ decizional al instituției.
.png)
.png)