Kaja Kallas speră la un acord rapid în UE asupra celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Șefa diplomației europene Kaja Kallas s-a declarat marți optimistă în legătură cu faptul că cele 27 de țări membre vor conveni asupra unui al 18-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei, pachet ce ar presupune o nouă plafonare a prețurilor la petrolul rusesc, informează AFP.
15.7.2025 12:10
15.7.2025 12:10
Deschide md
Externe

''Suntem foarte, foarte aproape'' de un acord, a declarat ea în fața presei înainte de o reuniune la Bruxelles a miniștrilor afacerilor externe ai țărilor din blocul comunitar, scrie Agerpres.

''Sper că aceasta se va întâmpla astăzi sau mâine'', a adăugat ea.

Până acum, Slovacia a blocat adoptarea acestui nou pachet de sancțiuni, cel de-al 18-lea după declanșarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, în februarie 2022.

Premierul slovac Robert Fico a făcut uz de acest veto pentru a face presiuni asupra Comisiei Europene, ca aceasta să garanteze aprovizionarea Slovaciei cu gaz, într-un moment în care UE caută să întrerupă total din 2027 importurile sale de gaz rusesc.

Însă el a obținut garanții suficiente care îi permit să renunțe la acest veto, potrivit unor diplomați.

Kaja Kallas a precizat că aceste noi sancțiuni contra Moscovei vor include o nouă plafonare a prețului la petrolul exportat de Rusia. Acest plafon este în prezent fixat de țările din G7 și din UE la 60 de dolari pe baril, iar Comisia Europeană a propus reducerea lui la 45 de dolari. Însă mai multe țări din UE, printre care Cipru și Malta, au manifestat reticențe, temându-se de noi restricții asupra fluxului lor comercial.

Prin urmare, Comisia Europeană a propus un sistem mai suplu, care să permită revizuirea acestui plafon în funcție de prețul țițeiului pe piața internațională.

Europenii speră încă să convingă și SUA, până acum reticente să fixeze un nou prag după acordul încheiat în cadrul G7 asupra unui preț de 60 de dolari.

Fixând un nou prag, țările occidentale speră să limiteze câștigurile financiare de care beneficiază Moscova pentru a-și duce războiul împotriva Ucrainei.

Potrivit Kajei Kallas, pragul de 60 de dolari a permis reducerea cu 30% a veniturilor petroliere ale Rusiei, esențiale pentru finanțarea războiului.

Cu toate acestea, pentru a ocoli această interdicție, Rusia a înființat o ''flotă-fantomă'' de petroliere, estimată la peste 500 de nave, pe care UE a luat-o deja în vizor.

În cadrul celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni, UE vrea să adauge 70 de petroliere-fantomă pe lista sa neagră de nave, care numără în prezent 342 de nume.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md