Kievul solicită un ajutor militar „continuu” din partea Washingtonului, care minimalizează întreruperea livrărilor de arme

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Ucraina a făcut apel miercuri la Statele Unite să menţină un sprijin militar „continuu” după anunţul surpriză al opririi livrării anumitor arme către Kiev, Washingtonul minimalizând această pauză, scrie AFP.
3.7.2025 7:51
3.7.2025 7:51
Deschide md
Externe

Aceasta este o lovitură majoră pentru Ucraina într-un moment în care Rusia îşi intensifică atacurile în absenţa oricărui progres diplomatic în vederea soluţionării conflictului, scrie News.ro.

Donald Trump s-a apropiat de omologul său rus Vladimir Putin începând din ianuarie, făcând presiuni asupra acestuia pentru a opri luptele, dar fără a obţine progrese concrete.

Marţi, guvernul său a anunţat în mod neaşteptat că a încetat să furnizeze anumite arme Kievului, oficial din cauza îngrijorărilor legate de diminuarea stocurilor de muniţie americane - primul sprijin militar acordat Ucrainei de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.

Oficialii americani au încercat miercuri să minimizeze impactul acestei măsuri, fără a oferi detalii suplimentare.

"Departamentul Apărării continuă să ofere preşedintelui opţiuni solide de asistenţă militară pentru Ucraina, în concordanţă cu obiectivul său de a pune capăt acestui război tragic", a declarat reporterilor miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sean Parnell.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, întrebată pe această temă în timpul unui briefing, a declarat că „nu este vorba de o încetare a ajutorului american pentru Ucraina sau a furnizării de arme”, ci de „un eveniment punctual”.

Apel pentru „continuarea sprijinului SUA”

Arme, muniţii şi echipamente americane - în plus faţă de serviciile de informaţii - au permis forţelor ucrainene să stăpânească soldaţii ruşi, care ocupă totuşi aproape 20% din teritoriul ucrainean.

Ucraina rămâne „foarte dependentă” de livrările militare americane, a declarat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, un ofiţer superior al armatei ucrainene.

"Europa face tot ce poate, dar ne va fi greu fără muniţia americană", a adăugat el.

Cu toate acestea, domeniul de aplicare al acestei decizii americane nu este încă clar.

Miercuri seara, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Washingtonul şi Kievul lucrează la „clarificarea tuturor detaliilor” privind ajutorul militar furnizat în continuare de SUA, „inclusiv componente pentru apărarea antiaeriană”.

"Sprijinul continuu al SUA pentru Ucraina, apărarea şi poporul nostru este în interesul nostru comun", a spus el.

Patriot, „o armă esenţială”

Potrivit Politico şi altor publicaţii americane, Statele Unite doresc să pună capăt furnizării de sisteme de apărare antiaeriană Patriot, artilerie de precizie şi rachete Hellfire.

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, Volodimir Zelenski i-a cerut lui Donald Trump să îi vândă Patriot (în plus faţă de cele deja furnizate) pentru a putea contracara mai eficient atacurile zilnice cu rachete şi drone ruseşti.

Patriot este „o armă esenţială” pe care Ucraina nu o poate înlocui în acest moment şi, dacă se termină, „rachetele ruseşti vor distruge oraşele ucrainene”, a avertizat Mikhailo Samus, director al New Geopolitics Research Network, un think tank din Kiev.

În cursul serii, ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sibiga, a reafirmat că ţara sa este pregătită să „cumpere sau să închirieze” sisteme de apărare aeriană pentru a face faţă „numărului mare de drone, bombe şi rachete” ruseşti cu care este vizată.

În rândul populaţiei ucrainene, anunţul american a fost întâmpinat cu o oarecare îngrijorare.

Kremlinul mulţumit

"Va fi şi mai înspăimântător, şi mai dureros şi vor suferi şi mai mulţi civili", a comentat pentru AFP Evguenia Prissiajna, o locuitoare din Kiev, denunţând creşterea numărului de atacuri ruseşti de noapte.

"Ucraina a fost predată lui Putin", a declarat Andrii Novitski, un muncitor de 53 de ani.

Fără surpriză, Kremlinul a salutat această situaţie, considerând-o ca aducând Rusia şi Ucraina mai aproape de o încheiere a conflictului.

"Cu cât mai puţine arme sunt livrate Ucrainei, cu atât suntem mai aproape de sfârşitul operaţiunii militare speciale", numele dat oficial de autorităţile ruse invaziei teritoriului ucrainean, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

Pentru Shashank Joshi, expert la Institutul RUSI din Londra, decizia SUA face "din ce în ce mai puţin probabil ca Rusia să se deranjeze să negocieze serios".

Ruşii şi ucrainenii au avut două runde de discuţii în Turcia, la 16 mai şi 2 iunie, care nu au condus la niciun progres major, dat fiind caracterul ireconciliabil al poziţiilor lor. O a treia rundă nu a fost încă anunţată.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md