Maia Sandu, de 9 mai: Suferința nu are două măsuri. Rusia, care a monopolizat victoria împotriva nazismului, ucide astăzi oameni în Ucraina

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
La 80 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, moldovenii comemorează data de 9 mai cu greutate pe inimă, pentru că pentru că la frontierele noastre se desfășoară un alt război, dus de Rusia, care monopolizează victoria împotriva nazismului. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu în cadrul ceremoniei desfășurate la complexul memorial ”Eternitate”.
9.5.2025 8:45
9.5.2025 8:45
Deschide md
Politic

Șeful statului a subliniat că suferința nu are două măsuri, notând că nu poți vorbi despre eliberare în timp ce Moscova ucide, bombardează și torturează oameni nevinovați în Ucraina.

Rusia, care monopolizează victoria asupra nazismului, a devenit agresorul care a intrat cu tancuri și moarte în Ucraina. Cum să înțelegem bombardarea orașelor în același timp cu veselia de la paradă, care ar trebui să celebreze pacea? Vedem cum unii glorifică Kremlinul, dar închid ochii la crimele pe care le comite azi Rusia în Ucraina. Cum pot vorbi ei de eliberare, în timp ce Moscova ucide, bombardează și torturează oameni nevinovați? De ce cred ei că viețile curmate azi în Herson sau Bahmut ar conta mai puțin decât cele pierdute la Stalingrad? Suferința nu are două măsuri. Nu poți comemora victimele trecutului, în timp ce justifici crimele prezentului” a notat șeful statului.

Maia Sandu a vorbit despre data de 9 mai 1945 drept prima zi de pace în Europa după ani de război. Această pace a fost posibilă datorită curajului și jertfei înaintașilor, dar și unității de care au dat dovadă țările care s-au împotrivit nazismului.

Moldova a fost parte a tragediei, dar și a victoriei păcii. 56 de mii de moldoveni nu s-au mai întors acasă de pe front. Practic, fiecare familie a pierdut pe cineva drag. Moldoveni de toate etniile – români, bulgari, ruși, ucraineni, găgăuzi – au luptat și au murit pentru victoria păcii. Ei și-au dat viața ca noi, copiii și nepoții lor, să trăim în pace. Datoria noastră e să păstrăm pacea și să onorăm eroismul și sacrificiul lor cu respect și în liniște, nu prin petreceri zgomotoase” a subliniat președintele.

Șeful statului a amintit că în 1940 a început punerea în aplicare a pactului de împărțire a Europei, semnat de miniștrii de externe ai Germaniei naziste și URSS. Pentru oamenii care locuiau pe teritoriul Republicii Moldova de azi a început o perioadă foarte complicată, de durere și violență.

În 1940, autoritățile sovietice au început primele deportări și execuții. Tot atunci au început tentativele de a-i obliga pe țărani să intre în colhozuri, prin foamete organizată. În 1941, pe pământul nostru a venit adevăratul război, și acest război a trecut de două ori prin Moldova. În toate familiile din Republica Moldova sunt bunei și străbunei îngropați de la Stalingrad până la Viena și Berlin. Nimeni nu a vrut să ucidă sau să fie ucis. Chișinăul și alte orașe au fost aproape total distruse în 1941. Ulterior, chinurile au continuat. După încheierea războiului, au fost reluate deportările și foametea organizată” a adus aminte președintele.

Maia Sandu a subliniat că, după încherea războiului, Europa a ales o altă cale, a reconcilierii. Timp de 80 de ani, statele UE trăiesc cea mai lungă perioadă de pace din istoria lor. Iar Republica Moldova aspiră să facă parte din această familie, nu doar pentru dezvoltare economică, dar și pentru a păstra pacea.

Pacea nu este un dat – se apără zi de zi: cu vocea, cu votul, cu adevărul și cu solidaritatea. Vom rămâne de partea celor care apără viața, nu o distrug; care construiesc poduri, nu lansează rachete. Pentru că aceasta e lecția celor 80 de ani: binele trebuie apărat – nu cu frică, ci cu demnitate. Răul poți să-l faci singur, dar binele și pacea le putem clădi doar împreună. Vom putea noi, ca stat, să depășim polemicile inutile? Sper că da. Trebuie să ne uităm în viitor și să încetăm dezbinarea și ura” a conchis Maia Sandu.
Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md