Maia Sandu, la mitingul de comemorare a victimelor deportărilor staliniste: „Spiritul acestor oameni nu a fost niciodată învins”


Șeful statului a spus că în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia.
„Oameni de nădejde, care își trăiau viața cu muncă cinstită și cu credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic”.
Președintele a afirmat că, în pofida condițiilor inumane – foamete, frig și muncă silnică – cei deportați au reușit să-și păstreze identitatea și valorile, transmițându-le mai departe copiilor și nepoților, chiar și în exil.
„Și-au crescut și educat copii în spiritul acestor valori. Mulți dintre acești copii au învățat româna în șoaptă. Au învățat ce înseamnă rădăcinile, chiar dacă erau departe de ele. Au învățat ce înseamnă libertatea, trăind fără ea. Și au dus mai departe, cu grijă, ceea ce părinții și bunicii lor nu au avut voie să spună cu voce tare. Spiritul acestor oameni nu a fost niciodată învins. Iar destinul fiecărei victime este o lecție de omenie și demnitate. Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare, dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirilor”.
Sandu a făcut apel la păstrarea memoriei colective, prin educație și recunoaștere, și a avertizat asupra riscului de a repeta greșelile trecutului, mai ales în contextul în care și astăzi, în alte regiuni, se comit crime împotriva civililor.
„Timp de decenii, aceste suferințe au fost ascunse, trecute sub tăcere sau tratate cu indiferență de cei care ar fi trebuit să le aducă în fața societății. Mai ales că, la peste șapte decenii distanță, avem în continuare de-a face cu încercări de a falsifica istoria, de a justifica sau minimiza crimele regimului sovietic. Aceste atitudini nu doar că jignesc memoria celor care au suferit, dar alimentează o cultură periculoasă a negării – atât a crimelor trecutului, cât și ale prezentului. Pentru că vedem și astăzi, în Ucraina, crime împotriva unor oameni nevinovați. Alte destine frânte, alți oameni rupți de lângă cei dragi, alți copii deportați”.
Șeful statului i-a îndemnat pe cetățeni, în special pe tineri, să viziteze expoziția deschisă în PMAN în memoria victimelor deportărilor și să înțeleagă istoria dincolo de cifre și statistici: „Este un spațiu de reculegere și învățare, unde putem înțelege mai bine momentele tragice trăite de oamenii noștri, de familiile noastre. Vă îndemn să vizitați expoziția, să ascultați mărturiile. Să vedeți exponatele. Să înțelegeți, mai ales cei tineri, istoria dincolo de cifre și statistici. Pentru că în aceste vagoane au suferit oameni. Pentru ca chinurile prin care au trecut să nu fi fost în zadar, avem datoria de a ne asigura că asemenea crime nu vor mai fi posibile niciodată. Iar pentru asta, libertatea, demnitatea și pacea din Republica Moldova trebuie apărate în continuare, zi de zi, prin alegerea adevărului în fața minciunii, prin refuzul fricii și prin pomenirea celor care au suferit”.
.png)
.png)