„Mania Zilei Victoriei”. Regiunea din Ucraina unde Vladimir Putin vrea un triumf cu orice preț până pe 9 mai


Un triumf simbolic de prezentat în Piața Roșie
Totuși, în timp ce Putin se pregătește să supravegheze o paradă militară de Ziua Victoriei la Moscova, vineri, liderul rus este disperat după un triumf simbolic pe câmpul de luptă pe care să-l poată oferi poporului său. Scopul său, spun oficialii militari ucraineni, este ca soldații ruși să fie pe teren în regiunea Dnipropetrovsk până când va urca pe podiumul din Piața Roșie - indiferent de preț, transmite Digi24.ro cu referire la publicația The Times.
Cu forțele sale la doar trei kilometri de graniță, Kremlinul sacrifică sute de soldați pe zi în urmărirea obiectivului său, a declarat colonelul Andrii Nazarenko, comandantul Batalionului de Sisteme Automate din cadrul Brigăzii 72 din Ucraina. „Inamicul și-a intensificat dramatic presiunea, atacând non-stop, făcând tot posibilul să ajungă la graniță”, a spus el.
El a mai afirmat că trupele ruse folosesc motociclete și mașini pentru a se deplasa pe câmpul de luptă, o tactică care le oferă o manevrabilitate mai mare, dar le lasă și vulnerabile. „Suferă pierderi uriașe, dar nu le iau în considerare”, a spus el. „Au un singur scop și anume să ajungă în regiunea Dnipropetrovsk.”
Trupele ucrainene călite în luptă spun că scenariul se repetă în tot Donețkul, unde armata rusă a făcut avansuri lente, dar constante, lăsând în urmă ruinele orașelor și satelor.
„Totul pentru ei se bazează pe un fel de manie a Zilei Victoriei, astfel încât generalii lor să-i poată raporta lui Putin «suntem atât de grozavi, am reușit, am luat ceva»”, a spus Illia Petrina, comandant adjunct interimar al Brigăzii 25 Aeriene din Ucraina. „Dar nu a existat niciodată un soldat rus pe teritoriul regiunii Dnipropetrovsk și facem tot posibilul ca lucrurile să rămână așa.”
Ziua Victoriei, transformată într-o demonstrație a puterii militare rusești
De la venirea sa la putere, acum 25 de ani, Putin a transformat evenimentul anual de Ziua Victoriei, care marchează înfrângerea Germaniei naziste, într-o demonstrație a puterii militare rusești.
Rachetele nucleare sunt plimbate prin centrul Moscovei, avioane de vânătoare zboară deasupra Pieței Roșii, iar părinții își îmbracă bebelușii în uniforme militare specifice celui de-Al Doilea Război Mondial pentru o zi. Anul acesta, invitatul de onoare va fi președintele Xi Jinping, primul lider mondial important care participă la eveniment de când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei.
Tentativa de avansare a Rusiei spre graniță a fost însoțită de o creștere masivă a bombardamentelor și a atacurilor cu drone în regiunea Donețk, în timp ce forțele lui Putin încearcă să spargă apărarea ucraineană. Consecințele atacurilor rusești pot fi văzute peste tot, de la găurile căscate în pereții blocurilor de apartamente carbonizate până la fumul negru care s-a ridicat deasupra Pokrovskului, un oraș important din punct de vedere strategic, care a fost aproape distrus de atacurile fără discernământ ale Kremlinului.
„Acesta este mai degrabă un obiectiv politic pentru Rusia. Nu este o operațiune militară la scară largă, ci mai degrabă o încercare de a demonstra prezența soldaților ruși pe teritoriul regiunii Dnipropetrovsk”, a declarat Ivan Timociko, un oficial de rang înalt în cadrul forțelor terestre ale Ucrainei, pentru Espreso TV, un canal cu sediul la Kiev. „Forțele rusești vor încerca să impună această narațiune în jurul datei de 9 mai și să o transforme în realitate.”
Armata rusă are mai mulți oameni, a spus colonelul Nazarenko. „Ne depășesc numeric în unele zone ale frontului cu cel puțin zece la unu. Dacă decide să trimită toate forțele în această direcție, atunci înțelegem că va fi nerealist să încercăm să ne menținem pozițiile.”
Valoare simbolică, fără semnificație militară
Chiar dacă trupele Moscovei ar reuși să treacă granița, acest lucru nu ar reprezenta o descoperire strategică imediată și ar avea o valoare pur simbolică pentru Putin, au declarat analiștii și oficialii ucraineni. „Este doar o linie pe o hartă, nu o așezare sau un râu. Nu are nicio semnificație militară”, a declarat Victor Tregubov, purtător de cuvânt al Grupului Operațional-Strategic Hortiția.
Totuși, ferocitatea atacului Rusiei se face deja simțită în orașele și satele de frontieră din regiunea Dnipropetrovsk, care odinioară erau considerate relativ sigure. Pe măsură ce trupele Kremlinului avansează, acestea pot viza un număr tot mai mare de așezări nu doar cu artileria, ci și cu drone, ai căror piloți își pot selecta țintele de la kilometri distanță.
Săptămâna aceasta, autoritățile ucrainene au început prima evacuare obligatorie a copiilor din șapte sate de pe front, aflate acum la doar câțiva kilometri de forțele rusești. „Frontul se apropie, auzeam drone kamikaze în fiecare zi”, a spus Katerina, care a fost trimisă împreună cu cei doi copii ai săi într-un adăpost temporar, în interiorul regiunii Dnipropetrovsk. A fost a doua oară când a fost forțată să-și părăsească locuința de către armata rusă, după ce a trebuit să fugă din regiunea Donețk la începutul războiului.
„Dronele au început să atace acum aproximativ o lună”, a spus ea. „Nu ne așteptam. Ne-au spus la știri că totul este în regulă, că i-au respins. Dar acum, ieși să plantezi cartofi și este o dronă deasupra ta. Una a lovit acoperișul școlii noastre [care era goală la momentul respectiv]. Mi-am ridicat capul și am crezut că este a noastră, dar apoi a prins viteză și s-a prăbușit în școală.”
Ucrainenii nu au renunțat la Kursk
Speranțele lui Putin pentru o Zi a Victoriei triumfătoare au fost, de asemenea, zădărnicite de o nouă ofensivă ucraineană în regiunea Kursk din vestul Rusiei, care vine după ce acesta a susținut că forțele Kievului au fost alungate din zonă. Bloggerii ruși pro-război au declarat că trupele ucrainene au străpuns granița, traversând câmpuri minate și aruncând în aer poduri.
Rusia a acuzat, de asemenea, Ucraina că a lansat aproximativ 100 de drone asupra Moscovei. Nu au fost raportate victime, dar presa de stat a difuzat imagini cu o fereastră crăpată de supermarket și fațada înnegrită a unei clădiri rezidențiale din oraș.
La patru luni după ce președintele Donald Trump a venit la putere cu promisiunea de a negocia sfârșitul războiului, este greu să găsești pe cineva în Ucraina care să creadă acum că pacea este iminentă. „Toată lumea spera că va veni ziua în care toate acestea se vor termina, dar acest lucru nu se întâmplă”, a spus Aliona, o altă femeie care fusese evacuată dintr-un sat de graniță. „Veștile sunt foarte proaste. Rusia ne presează pe toate fronturile și distruge orașele. Pur și simplu distrug totul.”
Soldații ucraineni sunt însă prea ocupați ca să se gândească prea mult la cum ar putea ajunge pacea în cele din urmă în țara lor. „Au existat atât de multe predicții că războiul se va termina într-o lună sau în două sau trei săptămâni”, a spus Petrina, comandantul adjunct al brigăzii. „Acum am trecut cu toții la ideea că există treabă de făcut și că depinde de noi să o facem.”

