Mihai Țurcanu: Neutralitatea Republicii Moldova contravine realității

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Republica Moldova nu poate fi considerată un stat neutru atât timp cât pe teritoriul său se află trupe de ocupație rusești. Opinia aparține istoricului Mihai Țurcanu și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice „Neutralitatea în istorie și în politică”, organizată de Agenția de Presă IPN.
21.7.2025 20:05
21.7.2025 20:05
Deschide md
Social

Potrivit istoricului, prezența trupelor ruse în regiunea transnistreană și lipsa unui control efectiv asupra unei părți din teritoriu fac imposibilă aplicarea statutului de neutralitate.

Potrivit lui Mihai Țurcanu, realitatea geopolitică a Republicii Moldova contrazice în mod clar prevederile constituționale referitoare la neutralitate. Acesta a menționat că prezența trupelor ruse în regiunea transnistreană compromite grav statutul de neutralitate prevăzut în articolul 11 din Constituție.

„Nu este corect să spunem că Republica Moldova este stat neutru. Acest lucru contravine în cel mai izbitor mod realității, având în vedere faptul că avem baze militare străine pe teritoriul nostru, avem prezența trupelor ruse de ocupație în stânga Nistrului”, a explicat istoricul Mihai Țurcanu.

Țurcanu a oferit și o perspectivă istorică asupra apariției acestui principiu în Constituția Republicii Moldova. El a explicat că ideea neutralității a fost introdusă ca un compromis politic după conflictul armat de pe Nistru din 1992, fiind o soluție temporară adoptată de liderii de atunci pentru a evita o implicare mai profundă în sfera de influență rusă.

„Statutul de neutralitate a apărut în Constituție ca urmare a războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Moldovei. A fost soluția pe care decidenții noștri politici de atunci au fost capabili să o identifice pentru a trasa un parcurs internațional în urma războiului de pe Nistru”, a mai spus doctorul în istorie Mihai Țurcanu.

După 2022, în contextul războiului din Ucraina și al creșterii riscurilor de securitate în regiune, Republica Moldova a început să acorde mai multă atenție consolidării capacităților de apărare. În acest sens, Mihai Țurcanu a remarcat progresele recente în dotarea armatei naționale și în percepția publică asupra rolului acesteia.

„După anul 2022 există o schimbare în privința atenției care se acordă întăririi sectorului de apărare. Există progres în ceea ce privește echiparea armatei și achizițiile de echipament militar. În prezent, acest lucru este foarte important. Este important ca armata să fie bine înzestrată, iar oamenii care își fac serviciul acolo să simtă că sunt prețuiți, iar societatea are încredere în ei”, a precizat Mihai Țurcanu.

Dezbaterea publică „Neutralitatea în istorie și în politică” este a 51-a ediție din ciclul de dezbateri „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane Hanns Seide

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md