Moldovenii transferă din veniturile lor anuale mai mulți bani către organizațiile necomerciale


Datele publicate de Serviciul Fiscal de Stat indică un interes sporit din partea populației pentru susținerea cauzelor sociale și a inițiativelor civice, într-un context în care fiecare contribuabil poate decide ce se întâmplă cu o parte din banii săi, transmite IPN.
Suma validată de autorități în cadrul acestui mecanism se ridică la 19,9 milioane de lei, direcționată de persoane fizice, care au optat pentru susținerea financiară a 1 050 de organizații eligibile. Pentru comparație, în 2024, totalul desemnărilor a fost de 14,5 milioane de lei pentru 899 de entități beneficiare.
Acest instrument nu presupune cheltuieli suplimentare din partea contribuabililor. Mecanismul 2% permite fiecărei persoane să redirecționeze o parte din impozitul pe venit, deja datorat statului, către o cauză pe care o consideră demnă de sprijin.
„Viața fără leucemie” este una dintre organizațiile care au beneficiat de cea mai mare sumă în 2025, primind peste 590 de mii de lei. La celălalt capăt, o parohie din satul Aluatu, raionul Taraclia, a primit puțin peste 27 de lei. Pe parcursul anului trecut, de cele mai multe donații a beneficiat Asociația Obștească a Veteranilor și Pensionarilor Ministerului Afacerilor Interne, primind peste 950 de mii de lei.
Chiar dacă mii de desemnări sunt invalidate anual, fie din cauza datoriilor la impozit, fie pentru că organizația aleasă nu figurează în lista oficială, datele prezentate de Serviciul Fiscal de Stat arată că interesul cetățenilor pentru această formă de susținere crește constant. În spatele fiecărei opțiuni stă o alegere conștientă de a sprijini un proiect social, cultural sau religios, iar acest lucru poate contribui la consolidarea unei societăți solidare și implicate, comunică Fiscul.
Mecanismul desemnării procentuale a fost aplicat pentru prima dată în anul 2017 și este disponibil pentru toți contribuabilii – persoane fizice rezidente, inclusiv pentru cei care activează în sectorul justiției. Condiția principală este ca aceștia să nu aibă restanțe la plata impozitului și să depună declarația fiscală până la 30 aprilie.
Datele complete privind sumele și beneficiarii din 2025 pot fi consultate în raportul oficial publicat.
.png)
.png)