O pădure prinde viață pe malul râului Tigheci


Autoritatea subliniază că noua pădure aduce beneficii atât pentru mediu, cât și pentru comunitate. Localnicii vor respira un aer mai curat, solul va fi mai bine protejat, iar malurile râului Tigheci sunt consolidate, reducând riscul de eroziune și contribuind la protejarea resurselor de apă.
Pentru a preveni incendiile de vegetație, silvicultorii au amenajat fâșii mineralizate – zone de sol curățate complet de vegetație. Acestea acționează ca bariere de protecție, împiedicând focul să ajungă la puieți în cazul izbucnirii unui incendiu în apropiere.
Republica Moldova are în prezent o rată de împădurire de doar 11%, mult sub media europeană, care depășește 35%.Programul național de extindere și reabilitare a pădurilor – un proiect strategic inițiat de președinta țării, Maia Sandu – prevede împădurirea a 145 de mii de hectare timp de zece ani.
În prezent, cele mai împădurite raioane din țară sunt Strășeni, Călărași, Hâncești, Nisporeni și Ungheni, unde rata de împădurire variază între 20% și 35%. La polul opus se află raioanele Drochia, Florești, Taraclia, Sângerei, Basarabeasca, Râșcani, Ștefan Vodă și UTA Găgăuzia, unde suprafața acoperită de pădure este mai mică de 7%.
.png)
.png)