Oamenii lui Șor, Furtună și Lungu, deconspirați de Mănăstirea Putna: La comemorarea lui Ștefan cel Mare au mințit că sunt excursioniști


„La muzeu, în momentul în care un părinte a observat că au desfăcut un trepied și doreau să filmeze profesionist, i-a informat că nu au voie să filmeze fără a îndeplini condițiile de filmare la mănăstire și li s-a spus clar că nu pot folosi în scop politic ce filmaseră până atunci pe ascuns, la care ei au răspuns că filmează în scop privat, fiind excursioniști. Apoi au plecat”, se arată într-un comunicat al Așezământului monahal.
Reprezentanții Mănăstirii Putna menționează că la sărbătorirea Sfântului Ștefan cel Mare din acest an de la Putna, ca invitați oficiali din Republica Moldova au participat delegați ai Ministerului Afacerilor Interne, conduși de șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Lupan. Totodată, la ceremonialul militar au participat membri ai Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „Fulger”.
„Situația este similară cu ceea ce s-a întâmplat anul trecut, când a fost filmat un clip similar. Persoanele care au realizat acel clip nu au fost invitați oficiali la sărbătorirea Sfântului Ștefan cel Mare din 2 iulie 2024, desfășurată la Mănăstirea Putna. Anul trecut, din Republica Moldova au participat ca invitați oficiali delegați ai Ministerului Afacerilor Interne, conducătorul delegației fiind domnul Comisar-șef Sergiu Golovaci, Șef adjunct al Inspectoratului de Management Operațional, MAI. La defilare, au participat studenți ai Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne din Chișinău”, precizează Obștea Mănăstirii Putna.
În ceea ce privește tendințele de denaturare a identității și istoriei românilor, reprezentanții Mănăstirii atrag atenția asupra faptului că, pe Urna comemorativă adusă de Mihai Eminescu și studenții care au organizat Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni la Putna, în 1871, aflată azi în Muzeul mănăstirii, marele domn este numit „APĂRĂTORUL EXISTENȚEI ROMÂNE”, și că marele istoric Nicolae Iorga l-a numit pe Sfântul Ștefan „cel mai mare român”.
„Orice om de bună credință și cu minime informații istorice înțelege procesul istoric care a dus, pe baza unității poporului român, la unirea de stat a românilor. În acest proces, Serbările de la Putna din 1871 și 1904 au avut un rol important”, susține Așezământul monahal.
Amintim că la manifestările de miercuri de la Mănăstirea Putna, organizate pentru comemorarea morții domnitorului Ștefan cel Mare, au participat doi dintre liderii pro-ruși din R. Moldova, afiliați fugarului penal Ilan Șor. Este vorba de Victoria Furtună, președintele Partidului ”Moldova Mare”, și Alexei Lungu, liderul Partidului ”Șansă”.
Deschide și: Victoria Furtună a vizitat Putna. A vorbit despre proiectul revizionist al Kremlinului „Moldova Mare”
.png)
.png)