Avocatul Poporului, Ceslav Panico, condamnă atacurile la adresa jurnaliștilor: Presiunile și represaliile împotriva presei nu pot fi tolerate într-un stat de drept


Ombudsmanul a avertizat asupra „unei tendințe periculoase” de discreditare a mass-mediei, după ce, în ultimele zile, mai mulți jurnaliști au fost ținta hărțuirii, intimidării și amenințărilor venite din partea unor politicieni.
„Faptele recente, în care reprezentanți ai diferitelor formațiuni politice au recurs la denigrare, atac verbal și presiuni asupra presei, reflectă o tentativă sistematică de subminare a rolului mass-mediei într-o societate democratică”, se arată în mesajul ombudsmanului.
Cel mai grav episod a fost consemnat marți, 1 iulie, înaintea ședinței de judecată a bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul. Alexei Lungu, liderul partidului „Șansa”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, a amenințat cu un dosar penal o jurnalistă de la Ziarul de Gardă și a bruscat o reporteriță de la TVR Moldova.
Sesizat de Asociația Presei Independente, Avocatul Poporului subliniază că asemenea comportamente sunt „cu atât mai grave” când provin de la persoane publice: „Intimidările, presiunile și represaliile împotriva presei nu pot fi tolerate într-un stat de drept. Lipsa unei reacții ferme riscă să normalizeze aceste practici și să creeze un climat de autocenzură”.
Ceslav Panico solicită autorităților să-și îndeplinească obligațiile legale și internaționale privind protecția jurnaliștilor, să investigheze „prompt și eficient” cazurile de hărțuire și să tragă la răspundere persoanele implicate, indiferent de statutul lor.
În încheiere, Ceslav Panico face apel la toate forțele politice și la funcționarii publici „să înceteze orice formă de intimidare, denigrare sau presiune asupra presei” și „să contribuie la menținerea unui climat favorabil exercitării libere și sigure a activității jurnalistice”.
.png)
.png)