Granturi de până la 200 mii lei pentru eficientizarea energetică a locuințelor


Grantul face parte din program guvernamental „Casa Verde”. Potrivit oficialilor, acesta acoperă până la 50% din costurile eligibile pentru lucrări de renovare și eficiență energetică a locuințelor, iar beneficiarii trebuie să contribuie cu cealaltă jumătate.
„Casa Verde” face parte din Fondul pentru Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial (FEERM) și are un buget total de 1,4 miliarde de lei, cu implementare până în anul 2027.
Scopul inițiativei este de a reduce consumul de energie în gospodării și de a încuraja tranziția către surse regenerabile, a subliniat Ion Munteanu, directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă: „Populația va accesa platforma online www.feerm.md, unde procesul de aplicare este 100% digital. Măsurile finanțate includ izolarea termică a clădirilor, modernizarea sistemului de încălzire, instalarea pompelor de căldură sau a panourilor fotovoltaice”.
Cine poate beneficia de grantul de 200.000 de lei
Sunt eligibile gospodăriile care au în componența familiei cel puțin un copil minor, sunt cetățeni ai Republicii Moldova; dețin o casă individuală înregistrată sau aflată în proces de construcție; nu au datorii față de stat sau la utilități; nu au beneficiat anterior de finanțare prin FEERM pentru aceleași măsuri; dețin o locuință cu stare tehnică bună.
Printre măsuri prioritare de eficiență energetică se enumeră izolarea termică a acoperișului; izolarea pereților exteriori, fundației și soclului clădirii; izolarea planșeului subsolului sau demisolului; înlocuirea sau instalarea geamurilor și ușilor exterioare; instalarea sistemelor de ventilare cu recuperare de căldură.
Măsuri pentru producerea și distribuția energiei termice: modernizarea sau instalarea sistemului de distribuție a agentului termic; instalarea centralelor pe biocombustibili solizi; instalarea de colectoare solare pentru apă caldă; utilizarea pompelor de căldură aer-apă.
Măsuri pentru valorificarea surselor de energie regenerabilă: Instalarea panourilor fotovoltaice cu baterii de stocare și pompe de căldură,stații de încărcare pentru mașini electrice, sisteme cu contoare inteligente pentru monitorizarea consumului de energie.
De asemenea, pot fi acoperite și alte lucrări necesare pentru durabilitatea intervențiilor, în limita a 30% din valoarea totală a proiectului.
Cum se aplică pentru finanțare
Procesul de aplicare este 100% online și se desfășoară în șase pași:
- Acceseză www.feerm.md;
- Autentifică-te utilizând sistemul Mpass;
- Selectează produsul de finanțare Casa Verde şi apasă Aplică;
- Completează cele 9 secțiuni din cadrul Produsului;
- Trimite cererea.
Umăreşte statului cererii în sistemul informațional FEERM. Cererea ta poate fi: Aprobată; Respinsă; Necesită schimbări.
Programul este realizat de Centrul Național pentru Energie Durabilă, în parteneriat cu Ministerul Energiei, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare.
.png)
.png)