Părinți Solidari: Înmatricularea la grădiniță nu poate fi condiționată de plata anumitor taxe

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Înmatricularea la grădiniță nu poate fi condiționată de plata anumitor taxe, de aderarea la asociația de părinți, de donarea unor bunuri sau de prestarea de servicii gratuite.
6.5.2025 20:15
6.5.2025 20:15
Deschide md
Social

O spun reprezentanții asociației obștești „Părinți Solidari”, care semnalează riscuri de corupție în procesul de înmatriculare și care prezintă un șir de recomandări pentru a le evita.

Într-o conferință de presă la IPN, Ala Revenco, directoarea executivă a asociației „Părinți Solidari”, a declarat că prima etapă de înmatriculare în grădinițele din municipiul Chișinău a început pe 2 mai și urmează să se încheie pe 28 iunie. Potrivit Alei Revenco, acum câțiva ani a fost creată platforma e-gradinita anume cu scopul de a asigura un proces transparent. Însă, înregistrarea nu reprezintă decât un fel de plasare în rând, pentru că atunci când părintele merge să depună dosarul, el are contact direct cu administrația instituției.

„Foarte mult depinde de reacția și atitudinea directorului. Dacă este un director de bună credință, care își respectă obligațiunile, nu comite acte de corupție, atunci îl direcționează corect către comisia de înmatriculare. Se depune dosarul, părintele primește răspunsul. Pe urmă, când se formează grupa, vine cu copilul la grădiniță. Dar dacă directorul admite acte de corupție, el încearcă să manipuleze părinții, să creeze situații în care părintele să vină și să caute soluții. Directorul nu este verificat de nimeni”, susține Ala Revenco.

Lidera asociației spune că ei primesc numeroase sesizări de la părinți în care aceștia au relatat că, deși copilul era eligibil pentru a fi înmatriculat într-o anumită grădiniță, i s-a refuzat pe motiv că nu ar fi locuri sau li s-a cerut să vină peste câteva luni. De asemenea, au fost părinți căror li s-a solicitat să achite bani în fondul asociației.

„Părinți Solidari” îndeamnă părinții să se documenteze și să nu se lase intimidați. Primul pas recomandat este pregătirea dosarului cu toate actele solicitate valabile. Acesta trebuie prezentat în zilele și intervalul de ore stabilit. În cazul grădinițelor din Chișinău este vorba despre zilele de marți și vineri, între orele 13:00 și 15:00. Părintele trebuie să se adreseze comisiei de înmatriculare și nu directorului sau metodistului, care recepționează dosarul, îl examinează și vine cu un răspuns, consemnat într-un proces verbal.

„Nu vi se spune verbal de director sau altcineva că nu e acceptat. Aceasta este procedura legală și corectă. Faptul că ea nu se respectă în instituțiile noastre de învățământ, ne dăm seama. Dar ceea ce trebuie să faceți dumneavoastră e să cereți să meargă tot conform prevederii legale”, explică Ala Revenco.

Evghenia Bordeianu, mamă a doi copii care merg la grădiniță, a relatat propria experiență de înmatriculare. Inițial s-a documentat despre procedură, solicitând informații detaliate de la Direcția generală educație, tineret și sport. Însă, atunci când a mers să-și înscrie copilul la creșă, în mod obraznic i s-au invocat mii de motive din care copilul nu poate fi acceptat. A revenit din nou la DGETS cu o petiție și cu toate argumentele, instituția ghidând-o să depună dosarul. După această adresare, administrația grădiniței a acceptat copilul la grădiniță. Femeia încurajează părinții să consulte cadrul legal, să ceară informații de la Direcția educație. Or un părintele informat, nu admite încălcarea dreptului său și al copilului.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md