Pelicula „Siberia din oase” va fi proiectată în toate școlile din țară

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Filmul artistic „Siberia din oase”, bazat pe mărturiile unor supraviețuitori ai deportărilor din iulie 1949, va fi proiectat în toate școlile din țară pe data de 8 mai, de la ora 12:00.
7.5.2025 15:10
7.5.2025 15:10
Deschide md
Social

Ministrul educației, Dan Perciun, a semnat un ordin prin care a aprobat vizionarea obligatorie a acestui film în clasele gimnaziale și liceale.

Potrivit documentului, conducerea instituțiilor de învățământ trebuie să asigure condiții optime pentru vizionare și să organizeze ulterior discuții tematice, ținând cont de particularitățile de vârstă ale elevilor.

Ala Revenco, directoarea executivă a asociației „Părinți Solidari”, a declarat pentru IPN că un astfel de film poate avea un impact emoțional și psihologic considerabil, mai ales în cazul copiilor mai mici. Există diferențe semnificative între capacitatea de percepție a unui elev de clasa a V-a și a unui licean, iar impunerea obligativității vizionării ar fi trebuit să se bazeze pe o analiză atentă a acestui impact.

„În mod normal, atunci când se ia decizia includerii unui material obligatoriu în programa școlară, se fac analize riguroase privind efectul asupra elevilor. Nu avem certitudinea că o astfel de analiză a fost făcută și în acest caz, deși era necesară, mai ales pentru elevii de vârste mai fragede”, a declarat Ala Revenco.

IPN a adresat o solicitare Ministerului Educației pentru a clarifica dacă decizia de vizionare obligatorie a acestui film de către elevii claselor a V-XII-a a fost fundamentată pe o evaluare de impact psihologic, dar nu a primit un răspuns până la ora difuzării știrii.

Filmul „Siberia din oase”, realizat de OWH Studio în regia Leontinei Vatamanu, este construit pe mărturiile a patru supraviețuitori ai deportărilor din 6 spre 7 iulie 1949, al doilea val major de strămutări forțate din Basarabia. Fiecare poveste redă, în mod individual, traumele și ororile trăite în exil, ilustrând drama a zeci de mii de oameni deportați în perioada 1941-1949. Totodată, se menționează că filmul este recomandat spre vizionare persoanelor cu vârsta de peste 14 ani.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md