Planul de creștere economică – responsabilități și riscuri, prezentate de societatea civilă

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Procesul de implementare a Planului de creștere economică, cu finanțare de 1,9 miliarde de euro din partea UE, include o serie de riscuri și provocări, atenționează reprezentanți ai societății civile.
13.5.2025 19:39
13.5.2025 19:39
Deschide md
Social

Potrivit lor, dacă resursele nu vor fi corect gestionate, creșterea economică s-ar putea opri în momentul în care se vor întrerupe finanțările externe, transmite IPN.

Despre riscuri, provocări și responsabilitatea statului de a restitui banii împrumutați au discutat membrii societății civile la conferința „Planul de creștere economică pentru Republica Moldova: între așteptări și implementare – ce trebuie de urmărit?”, eveniment organizat de Expert-Grup.

Președinta Asociației obștești „Institutul Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a avertizat că dacă investițiile nu se vor face corect, ele nu vor genera o creștere economică pe termen lung, iar în cazul când intervențiile pe domenii vor fi dependente, într-o mare măsură, de resursele externe, există riscul de întrerupere a creșterii economice după ce se va opri finanțarea, de aceea este necesară o monitorizare strictă a investitorilor.

Din valoarea totală a Planului, 1,5 miliarde de euro constituie un împrumut pentru o perioadă de până la 40 de ani, în condiții avantajoase. Potrivit directorului executiv al Centrului analitic Expert-Grup, Adrian Lupușor, dobânda creditului ar varia între 3-4%, iar autoritățile trebuie să își asume responsabilitatea acestui împrumut. Adrian Lupușor a făcut referire la apariția unor eventuale conflicte de interes politic, întrucât „banii nu sunt acordați unui partid, ci țării”. Astfel, directorul Expert-Grup admite că un potențial risc ar putea fi utilizarea banilor în interes electoral.

Pentru a avea o creștere economică, Moldova este nevoită să împrumute acești bani”, a declarat, lidera de echipă a portofoliului de creștere competitivă și incluzivă a Delegației UE la Chișinău, Julda Kielyte. Experta a adăugat că implicarea societății civile în procesul de monitorizare a implementării planului de creștere economică este necesară, pentru a asigura transparența și gestionarea eficientă a resurselor.

Acordul pentru Planul de Creștere a fost semnat pe 9 mai de către premierul Dorin Recean și eurocomisara pentru extindere, Marta Kos. Urmează ratificarea acordului în plenul Parlamentului.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md