Proiect nou pentru prevenirea migrației ilegale și întărirea controlului la frontieră


Proiectul, implementat de Organizația Internațională pentru Migrație, în cooperare cu Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, urmărește crearea unor mecanisme eficiente de gestionare a frontierelor. Acestea sunt adaptate noilor riscuri, legate de criminalitatea transfrontalieră și migrația neregulată, tot mai accentuate în actualul contextul regional. Are drept scop consolidarea capacităților operaționale și de instruire ale Poliției de Frontieră, prin dezvoltarea unei abordări moderne și integrate a gestionării frontierelor.
„Securitatea frontierei reprezintă o prioritate absolută pentru statul nostru, având în vedere complexitatea și dinamica riscurilor cu care ne confruntăm în contextul global actual”, a declarat secretara de stat a Ministerului Afacerilor Interne, Diana Salcuțan.
Șefa misiunii OIM în Moldova, Ester Ruiz de Azua, a precizat că „un curriculum actualizat privind gestionarea frontierelor, aliniat la Curriculum-ul de bază comun al Frontex, și facilități moderne de formare sunt eforturi esențiale pentru consolidarea unei abordări integrate a gestionării frontierelor și a expertizei operaționale”.
La evenimentul de lansare a proiectului a participat Kim Zapfel, adjuncta interimară a misiunii Ambasadei SUA în Moldova. Zapfel a subliniat că acest demers consolidează parteneriatul între cele două țări în domeniul securității și că această inițiativă este un pas semnificativ înainte în consolidarea sistemelor de gestionare a frontierelor Moldovei și îmbunătățirea securității granițelor.
Potrivit Ambasadei SUA, colaborarea bilaterală în domeniul securității frontaliere contribuie la combaterea traficului de persoane, de droguri și de arme, iar proiectul reflectă eforturile de consolidare a capacităților operaționale ale instituțiilor responsabile de protejare a granițelor Republicii Moldova.

