Protecție sporită pentru jurnaliști: pedepse cu închisoarea pentru intimidarea presei

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Persoanele care vor ultragia sau intimida jurnaliștii vor putea fi trase la răspundere penală sau contravențională.
9.7.2025 21:12
9.7.2025 21:12
Deschide md
Social

Aceste prevederi se regăsesc în amendamentele înregistrate de deputații PAS, Liliana Nicolaescu-Onofrei și Igor Chiriac, transmite IPN.

Pentru împiedicarea intenționată a activității mass-mediei sau a unui jurnalist, prin aplicarea ori amenințarea cu violență fizică, pedeapsa propusă este amendă de până la 42 500 de lei, prestarea a până la 200 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare de până la trei ani.

Pedeapsa va fi mai aspră dacă fapta este comisă de două sau mai multe persoane. De asemenea, dacă jurnalistul este împiedicat să își desfășoare activitatea prin amenințare cu moartea sau prin provocarea unei vătămări medii a integrității corporale ori a sănătății, pedeapsa propusă este închisoarea de la 3 la 6 ani, amendă de până la 75 000 de lei și interzicerea ocupării anumitor funcții pe o perioadă de până la 5 ani.

Totodată, Codul contravențional va fi completat cu un articol nou, referitor la imixtiunea în activitatea mass-mediei. Astfel, imixtiunea nejustificată în activitatea jurnalistului, cu scopul de a împiedica sau restrânge exercitarea liberă a profesiei, dacă fapta nu constituie infracțiune, va fi sancționată cu amendă de la 1500 - la 3000 de lei.

Amendamentele au fost înregistrate în cadrul proiectului de lege care cuprinde mai multe măsuri de protecție a femeilor împotriva violenței și hărțuirii. Raportul pentru lectura a doua a acestei inițiative legislative a fost aprobat de membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, iar documentul urmează să fie examinat în ședință plenară.

Recent, printr-un apel comun, mai multe organizații neguvernamentale de media au cerut autorităților să consolideze garanțiile privind siguranța și protecția jurnaliștilor, în vederea contracarării amenințărilor la adresa presei și combaterii culturii impunității. Organizațiile semnatare și-au exprimat îngrijorarea față de escaladarea, în ultimele luni, a atacurilor la adresa reprezentanților presei. Jurnaliștii care relatează despre proteste sau care adresează întrebări politicienilor pentru a obține declarații sunt intimidați, fiind înregistrate inclusiv cazuri de vătămare a integrității corporale.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md