R. Moldova riscă o îmbătrânire fără precedent a populației în următorii 10-15 ani


Estimarea aparține expertului în politici economice de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, care avertizează că în următorii 10-15 ani, populația Republicii Moldova va îmbătrâni semnificativ, natalitatea va continua să scadă, iar aproximativ 160 de școli ar putea rămâne fără elevi, transmite IPN.
Doar în anul trecut populația țării a scăzut cu aproximativ 42 de mii de persoane. Potrivit expertului, 10 mii reprezintă reducerea naturală, cauzată de numărul tot mai mic de nașteri, iar alte 32 de mii de persoane au emigrat. În ultimii zece ani, populația Republicii Moldova s-a redus cu 463 de mii de persoane, scădere determinată, în principal, de sporul natural negativ și de intensificarea migrației, a declarat Ioniță în cadrul emisiunii sale săptămânale „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.
Expertul evidențiază un proces clar de îmbătrânire demografică, generat de scăderea constantă a numărului de nou-născuți, coroborată cu creșterea speranței de viață. Dacă în 2015 vârsta medie a populației era de 37,7 ani, în prezent aceasta a ajuns la 41,5 ani. În doar un deceniu, vârsta medie a crescut cu aproape patru ani. Pentru prima dată în istoria țării, în anul 2025, numărul persoanelor de peste 65 de ani va fi mai mare decât cel al copiilor cu vârste între 10 și 15 ani.
În 2015, în țară se aflau 467 de mii de copii de vârstă școlară. În 2025, numărul acestora va fi de 461 de mii, estimează Ioniță. Dacă în 2015 erau 76 de mii de copii aflați peste hotare, în 2025 vor fi 108 mii. În termeni absoluți, numărul copiilor nu s-a redus semnificativ, însă problema majoră este că tot mai mulți dintre aceștia nu mai locuiesc în Republica Moldova, atrage atenția expertul.
Și mai gravă este situația în rândul tinerilor cu vârste între 19 și 23 de ani. În 2015, existau 280 de mii de tineri moldoveni de vârstă universitară, iar în 2025 numărul acestora va scădea la 188 de mii. În urmă cu zece ani, 216 mii de tineri din această categorie se aflau în țară, în timp ce în prezent doar 104 mii mai locuiesc în Republica Moldova.
Problema se agravează și din cauza faptului că tot mai multe familii din țară amână decizia de a avea copii. Potrivit expertului, numărul tot mai mic de femei care nasc, creșterea numărului de femei apte să nască dar care emigrează, precum și exodul continuu al tinerilor creează un deficit demografic alarmant, cu efecte directe asupra pieței muncii din Republica Moldova.
Dacă în 2015 ponderea persoanelor de peste 60 de ani reprezenta 18% din populația aflată în țară, în 2025 această rată va ajunge la 26%. Dacă tendințele actuale se mențin – natalitatea în scădere și migrația concentrată în rândul tinerilor – în câțiva ani fiecare al treilea cetățean al Republicii Moldova va fi în vârstă înaintată, a concluzionat expertul.
.png)
.png)