R. Moldova va primi peste 244 mln de euro pentru modernizarea sistemelor de încălzire și construcția unui spital

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Economic
R. Moldova va primi un împrumut de peste 244 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții pentru modernizarea sistemelor de încălzire și construcția unui spital.
8.7.2025 15:04
8.7.2025 15:26
Cristina Vlah
Economic

În acest sens, a fost semnat un Acord de finanțare dintre ministrul Energiei, Dorin Junghietu, cu Divizia de dezvoltare a Băncii Europene de Investiții (BEI Global), precum și un Contract privind implementarea proiectului „Spitalele regionale din Republica Moldova” semnat între BEI și ministrul Sănătății, Ala Nemerenco. Din suma totală, 143,5 milioane de euro vor fi vor fi alocați pentru sistemele de încălzire centralizată din Chișinău, iar 101 milioane de euro - pentru construirea unui spital în orașul Cahul.

„Acest proiect este o investiție strategică care va contribui la îmbunătățirea calității vieții pentru aproximativ 300.000 de gospodării din oraș. Prin instalarea a 2.510 puncte termice individuale și conversia a 1.665 de blocuri de locuințe într-un sistem modern de distribuție orizontală, vom asigura că fiecare apartament obține un control mai mare asupra consumului său, o eficiență energetică sporită și, în consecință, facturi mai mici pentru cetățeni”, a declarat ministrul Dorin Junghietu.

Conform prevederilor acordului, Termoelectrica SA, cel mai mare producător și furnizor de energie termică din Moldova, va realiza proiectul de modernizare a sistemului de încălzire centralizată. Această procedură include: înlocuirea sistemelor verticale învechite din clădirile de apartamente cu conducte orizontale, instalarea de substații individuale și îmbunătățirea rețelelor de distribuție a clădirilor.

Se preconizează că măsurile vor reduce consumul de energie cu 25%, vor diminua facturile la încălzire și vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 7% în următoarele două decenii.

Potrivit informației oferite de Ministerul Sănătății, în ceea ce privește spitalul de la Cahul, acesta va avea o suprafață de peste 50.000 m² și va fi dotat cu dispozitive medicale modern și tehnologii de diagnostic și tratament. Acesta va dispune de un bloc operator, cu opt săli de operație, radiologie intervențională, cateterism cardiac și proceduri avansate de endoscopie. De asemenea, unitatea primiri urgențe, de nivel terțiar, va fi echipată cu o sală hibrid pentru intervenții complexe.

Totodată, în cadrul Spitalului Regional Cahul va funcționa un centru regional de oncologie, unde pacienții vor avea acces la servicii performante de chimioterapie, radioterapie și brahiterapie, alături de facilități complementare de medicină nucleară, precum gamma-cameră și SPECT/CT.

Prin implementarea acestui proiect, Ministerul Sănătății își propune să aducă serviciile medicale de calitate mai aproape de cetățeni, să reducă presiunea asupra instituțiilor din capitală și să contribuie la modernizarea durabilă a sistemului național de sănătate.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md