Rusia a pus mâna pe cele mai valoroase zăcăminte de litiu ale Ucrainei. Cum va fi afectat acordul cu SUA privind metalele rare

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Trupele ruse au ocupat un important zăcământ de litiu din estul Ucrainei, în apropierea liniei frontului, în timpul ofensivei din regiunea Donețk. Situl capturat este unic prin concentrația ridicată de spodumen și face parte din rezervele strategice ale Ucrainei.
1.7.2025 16:25
1.7.2025 16:33
Deschide md
Externe

Preluarea zăcămintelor de către Rusia are loc la doar două luni după ce Kievul a semnat un acord cu Statele Unite privind mineralele critice pentru a atrage investiții în țara afectată de război, informează The Kyiv Independent, citat de DIGI24.ro.

Deși trupele ucrainene controlează teritorii din apropierea sitului, zăcământul se află acum sub ocupație rusă, a declarat pentru Kyiv Independent Roman Pohorîlîi, fondatorul proiectului de cartografiere open-source Deep State Map. Luptele continuă în jurul satului, forțele ucrainene aflându-se în partea vestică, iar cele ruse în est, a declarat Viktor Trehubov, purtătorul de cuvânt al grupării de forțe Hortîția din Ucraina.

„Au loc ostilități active. Se desfășoară de-a lungul întregului sector, pe tot frontul Novopavlivka”, a spus Trehubov.

Litiul, utilizat în bateriile pentru vehicule electrice, este unul dintre materialele prime esențiale incluse de Statele Unite în acordul semnat la 30 aprilie.

Preluarea raportată de Rusia a acestui zăcământ survine la doar două luni după ce Ucraina a semnat un acord strategic cu SUA privind mineralele critice, menit să atragă investiții în țară, în special în resursele sale strategice, printre care și rezervele de litiu neexploatate.

Totuși, în ciuda pierderii aparente a zăcământului, este puțin probabil ca acest lucru să afecteze acordul, a declarat Serhii Fursa, director general adjunct al firmei de investiții Dragon Capital, pentru Kyiv Independent.

„Era evident că acest zăcământ era expus unui risc major de a fi ocupat, iar nimeni nu considera că ar fi un activ potrivit pentru un acord de investiții”, a explicat Fursa.

În prezent, Ucraina mai deține doar două din cele patru zăcăminte de litiu cunoscute, ambele situate în centrul țării.

Forțele ruse au ocupat zăcământul Kruta Balka din regiunea Zaporijjea în primul an al invaziei la scară largă.

Kievul intenționează să deschidă zăcământul Dobra, aflat în centrul Ucrainei, pentru investiții private. Acesta conține între 80 și 105 milioane de tone de minereu de litiu, și va fi primul proiect lansat în cadrul acordului cu SUA.

Zăcământul Șevcenko este mai mic, cu un volum estimat între 11 și 14 milioane de tone de minereu, potrivit companiei European Lithium, care a deținut anterior licența de exploatare. Acest zăcământ este unic în Ucraina prin conținutul său ridicat de spodumen, ceea ce îl face ușor de exploatat.

Ucraina este una dintre puținele țări europene care dețin zăcăminte importante de litiu și, potrivit Kyiv School of Economics, deține o treime din rezervele Uniunii Europene și aproximativ 3% din rezervele mondiale. Cererea globală pentru litiu este în creștere, Australia și China fiind în prezent principalii producători

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md