Rusia plănuiește să lanseze 2000 de drone simultan spre Ucraina, avertizează un general german


Oficialul avertizează că această capacitate ar putea schimba fundamental dinamica conflictului, în contextul în care Moscova produce milioane de drone de atac și recunoaștere, iar Kievul solicită sprijin militar suplimentar din partea aliaților occidentali, relatează Kyiv Independent.
Cifra impresionantă menționată de Freuding, care conduce grupul operativ pentru Ucraina din cadrul Ministerului german al Apărării, reflectă extinderea continuă a capacității Rusiei de a produce drone. Potrivit Serviciului de Informații Externe al Ucrainei (SZRU), Kremlinul intenționează să producă, în 2025, aproximativ două milioane de drone FPV (first-person-view) și 30.000 de drone de atac de lungă rază și drone-capcană – o extindere majoră a programului rusesc de război cu drone, transmite DIGI24.ro.
Rusia a intensificat atacurile cu drone Shahed. Între 13 septembrie 2022 și 30 august 2023, forțele ruse au lansat aproape 2.000 de drone de acest tip asupra Ucrainei, potrivit organizației britanice Airwars, specializată în monitorizarea conflictelor. Numărul acestor atacuri a crescut semnificativ în 2025: numai în luna iunie, Moscova a lansat un număr record de 5.337 de drone Shahed.
Declarațiile lui Freuding vin în contextul în care Rusia și-a intensificat recent atacurile cu drone de fabricație iraniană asupra orașelor ucrainene, inclusiv în regiunile din vestul îndepărtat. Pe 9 iulie, Rusia a stabilit un nou record: 728 de drone Shahed și drone-capcană lansate într-o singură zi în întreaga Ucraină.
Comandantul Forțelor pentru Sisteme Fără Pilot ale Ucrainei, Robert „Magyar” Brovdi, a avertizat pe 4 iulie că aceste atacuri ar putea ajunge la un nivel de 1.000 de drone pe zi.
Soluțiile Ucrainei pentru a contracara avansul Rusiei. În fața acestui risc crescut, Freuding a declarat, în podcastul Bundeswehr Nachgefragt, că Ucraina ar putea contracara indirect aceste atacuri prin lovituri cu rachete de lungă rază asupra facilităților de producție a dronelor.
Ucraina lovește în mod regulat obiective industriale militare situate pe teritoriul rus, dar solicită constant aliaților săi occidentali mai multe arme cu rază lungă de acțiune pentru a-și spori capacitatea ofensivă. La începutul lunii iulie, Freuding a anunțat că Ucraina va începe să primească sute de sisteme de armament cu rază lungă de acțiune produse pe plan intern, în cadrul unui acord finanțat de Germania.
Anunțul a fost făcut înainte ca președintele american Donald Trump să ajungă la un acord cu NATO privind furnizarea de armament suplimentar Ucrainei.
Pe fondul intensificării atacurilor ruse asupra orașelor ucrainene, forțele armate ale Kievului par să fi sporit la rândul lor atacurile asupra capitalei ruse. Moscova a fost vizată patru nopți consecutiv, iar duminică au izbucnit incendii în regiunea Moscova în urma acestor lovituri.
Pentru a contracara avansul Rusiei în domeniul dronelor, Ucraina și-a intensificat producția internă, folosind drone în atacuri atât pe linia frontului, cât și în interiorul teritoriului rus.
Fostul ministru al Apărării, Rustem Umerov, a declarat într-o conferință de presă pe 26 iunie că Ucraina are în prezent capacitatea de a produce patru milioane de drone pe an.
La rândul său, președintele Volodimir Zelenski a afirmat că potențialul real al Ucrainei ar fi de până la opt milioane de drone anual, însă „lipsește sprijinul financiar internațional necesar” pentru atingerea acestui obiectiv.
.png)
.png)