Serghei Lavrov neagă că Rusia ar avea intenția să atace Europa. „Demonizează constant statul nostru”


Întrebat despre temerile din Occident cu privire la posibilele planuri ale lui Vladimir Putin de a restabili influența rusă în Europa, inclusiv prin forță, Lavrov a declarat că „poate că cei care fac astfel de declarații știu mai multe despre planurile Rusiei decât rușii”, scrie Digi24.RO.
„Cel puțin noi nu știm nimic despre planurile noastre de a «ataca Europa» sau de a «invada Europa»”, a comentat Lavrov. „Serios, experții și analiștii care afirmă că liderii țărilor europene și nord-americane încearcă să creeze o imagine ostilă a Rusiei pentru a uni o populație obosită de problemele sociale și economice nu sunt probabil departe de adevăr. Ei demonizează constant țara noastră prin manipularea spațiului mediatic. Ei încearcă să insufle opiniei publice teza pretinselor ambiții imperiale ale liderilor ruși”, a mai spus Lavrov în interviu.
Acuzații aduse liderilor occidentali
El a acuzat liderii occidentali că încearcă să deturneze atenția de la incapacitatea proprie de a rezolva probleme reale. „Este probabil că, invocând mitica amenințare rusă, ei încearcă să distragă atenția de la incapacitatea de a rezolva problemele reale, precum inflația, creșterea șomajului, scăderea veniturilor reale ale cetățenilor, imigrația ilegală și criminalitatea galopantă asociată acesteia”.
De asemenea, el a afirmat că Rusia constată „cu tristețe și alarmare” că „Europa unită alimentează sentimentele anti-ruse, reînvie complexul militar-industrial și cheamă la război împotriva Rusiei. UE s-a transformat rapid dintr-o alianță de integrare într-un bloc militaro-politic, un fel de apendice al NATO. Această tendință periculoasă ar putea avea consecințe de o amploare considerabilă pentru toți europenii”.
În iunie, după summitul NATO de la Haga, unde aliații au decis o creștere semnificativă a cheltuielilor pentru apărare, același Lavrov a declarat că această decizie nu va avea un impact semnificativ asupra securității Rusiei.
Laudă pentru Ungaria
În același interviu, ministrul rus de Externe a spus că dorește ca Ungaria să colaboreze cu Moscova în „apărarea” minorităților maghiare din Ucraina, în contextul în care Kremlinul încearcă să convingă Budapesta să susțină mai deschis invazia pe scară largă pe care o desfășoară în prezent. „Astăzi, Rusia și Ungaria se pronunță deschis în apărarea compatrioților lor. Putem uni eforturile în acest sens”, a declarat Lavrov.
Guvernul naționalist-populist al prim-ministrului Viktor Orbán de la Budapesta s-a opus poziției UE față de Rusia, contestând sancțiunile blocului împotriva Moscovei și apropiindu-se de Kremlin chiar și în timp ce acesta poartă război împotriva Ucrainei. Lavrov a lăudat Ungaria pentru „cursul pragmatic” pe care îl urmează, în ciuda „presiunii constante din partea NATO și a UE”.
Condiții pentru pacea în Ucraina
Totodată, Lavrov a spus și care sunt condițiile Rusiei pentru a opri războiul din Ucraina. Rusia nu vrea un armistițiu în Ucraina, ci „o pace durabilă”, a afirmat ministrul rus de Externe. Însă pentru acest lucru Moscova impune cinci condiții greu de acceptat pentru țara condusă de Volodimir Zelenski.
Potrivit ministrului rus de Externe, Moscova rămâne deschisă soluționării diplomatice a conflictului ucrainean, dar negocierile ar trebui să se concentreze pe o pace durabilă, nu pe un armistițiu. Lavrov a declarat că Rusia insistă ca tratatul de pace cu Ucraina să includă condiții precum demilitarizarea și denazificarea țării, potrivit interviului citat.
Tratatul ar trebui să prevadă, de asemenea, renunțarea la toate acțiunile în justiție împotriva Rusiei, ridicarea sancțiunilor și restituirea bunurilor confiscate Moscovei, a declarat ministrul în interviu.
.png)
.png)