Socialiștii au primit, la Moscova, ”instructaje” de la ”curatorul” R. Moldova și prietenii separatiștilor transnistreni

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
O delegație a PSRM, care se află în aceste zile la Moscova, s-a întâlnit cu oficialii ruși care se ocupă de operațiunile de destabilizare și întoarcere a R. Moldova în sfera de influență a Rusiei.
14.5.2025 11:39
14.5.2025 11:39
Tudor Ioniță
Politic

Astfel, delegația, din care fac parte nu doar membri ai Partidului Socialiștilor, dar și deputați comuniști, a discutat cu primul adjunct al Administrației președintelui Rusiei, Serghei Kirienko, vicepreședintele Dumei de stat a Rusiei, Piotr Tolstoi, vicepreședintele Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov, precum și cu președintele Grupului parlamentar de prietenie R. Moldova - Rusia, Artiom Turov.

Potrivit unui comunicat al PSRM, ”pe parcursul discuțiilor au fost abordate subiecte legate de relațiile bilaterale: consolidarea legăturilor interparlamentare, promovarea dialogului politic între Republica Moldova și Federația Rusă, dezvoltarea cooperării interpartinice”.

De cealaltă parte, nimeni din oficialii ruși cu care s-a întâlnit delegația PSRM nu au publicat vreun comunicat în acest sens.

Presa moldovenească scrie că Serghei Kirienko a preluat rolul de ”curator” al R. Moldova după ce predecesorul său, Dmitri Kozak, a decăzut din grațiile dictatorului rus, Vladimir Putin, din cauza opoziției sale față de invazia din Ucraina.

Serghei Kirienko a preluat rolul de ”curator” al R. Moldova de la Dmitri Kozak

Kirienko, în trecutul îndepărtat reformator liberal și partener al opozantului asasinat Boris Nemțov, a mai intrat în atenția presei moldovenești în luna august a anului trecut, când a expediat o invitație semnată pe numele Marinei Tauber, parte a încercărilor Moscovei de a o evacua pe aceasta din R. Moldova, în contextul în care Tauber avea interdicție de a pleca peste hotare.

Piotr Tolstoi, vicepreședinte al Dumei de stat a Rusiei, este unul dintre ”interlocutorii” preferați ai socialiștilor, având, în trecut, mai multe întâlniri cu deputații PSRM. Una dintre ele a avut loc în toamna anului 2022, tot la Moscova, cu secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea.

Întrevederea lui Vlad Batrîncea cu Piotr Tolstoi la Moscova. 2022

Tolstoi, un susținător aprig al invaziei în Ucraina și al ”restabilirii Rusiei istorice”, reitera atunci necesitatea ”consolidării statutului de neutralitate a Republicii Moldova”.

Deschide și: Moscova // Liderul PSRM, noi întrevederi cu oficialii ruși ce promovează invazia lui Putin în Ucraina

Iar vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, Konstantin Kosaciov, este un mare prieten al separatiștilor transnistreni, cu care s-a întâlnit și i-a susținut cu regularitate. În speță, în cadrul unei întrevederi din 2021 cu așa zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, Kosaciov îi dădea acestuia asigurări că așa zișii ”pacificatori” ruși din regiune nu vor fi evacuați, subliniind că ”nu există nicio alternativă pentru acest format al misiunii până la momentul soluționării definitive a conflictului transnistrean”. Declarațiile erau făcute a doua zi după ce președintele Maia Sandu a cerut, de la tribuna Adunării Generale ONU, retragerea trupelor ruse din Transnistria.

Konstantin Kosaciov a dat asigurări separatiștilor transnistreni că Rusia nu-și va retrage trupele din regiune

Prezent la întâlnirea cu delegația PSRM a fost și Artiom Turov, un prieten al socialiștilor din R. Moldova. Președintele așa zisului ”Grup de prietenie R. Moldova - Rusia” este cel care a avut multiple întrevederi cu așa-zisa administrație de la Tiraspol, pe care a asigurat-o de sprijin deplin din partea Rusiei. Tot el a fost printre oficialii ruși care, în 2021, au vizitat Transnistria pentru a-l felicita pe Vadim Krasnoselski cu ocazia ”realegerii” sale în funcția de ”președinte” al regiunii separatiste.

Artiom Turov, la o întrevedere cu Vlad Batrâncea. 2022

De altfel, Turov este un cunoscut prieten al separatiștilor din fostele republici sovietice. În februarie 2022, cu doar o săptămână înainte de invazia rusă în Ucraina, el a fost unul dintre cei care saluta deschis recunoașterea de către Rusia a ”independenței” Donețkului și Luganskului față de Ucraina, precizând că votul din Duma de Stat este un ”eveniment istoric”.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md