Dorin Junghietu, la Summitul Resurselor Naturale: „R. Moldova a devenit un contribuitor activ la securitatea energetică regională”

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Dependența energetică a R. Moldova este o moștenire a trecutului care trebuie gestionată corect astfel încât provocările să fie transformate în oportunități. Afirmația a fost făcută de către ministrul Energiei, Dorin Junghietu, care a participat la Summitul Resurselor Naturale de la Istanbul.
5.5.2025 18:09
5.5.2025 18:09
Deschide md
Politic

Junghietu vorbit în cadrul Panelului „Dinamica Asigurării Aprovizionării: Provocări și Oportunități”, și a evidențiat rolul crucial al coridorului vertical pentru importurile de gaze naturale în contextul instabilitățiilor și crizelor generate de Federația Rusă.

„În cazul R. Moldova, suntem dependenți de vecinii noștri, nu doar pentru gaz, ci și pentru energie electrică. Aceasta este moștenirea trecutului și trebuie să o gestionăm transformând provocările în oportunități. Am reușit, împreună cu partenerii noștri, să construim o rută alternativă pentru transportul gazelor. Moldova a fost prima țară care a utilizat comercial interconectorul Grecia-Bulgaria și a testat cu succes fluxul invers pe conducta Transbalcanică, aducând gaz natural lichefiat din SUA. Astfel, Moldova a devenit un contributor activ la securitatea energetică regională”, a declarat ministrul Junghietu.

În marja summitului, ministrul moldovean al Energiei a discutat cu omologii săi din Turcia, Bulgaria și România.

În discuțiile cu ministrul turc al Energiei, Alparslan Bayraktar, părțile au convenit intensificarea cooperării în baza Memorandumului de Cooperare semnat în noiembrie anul trecut, vizând schimbul de cunoștințe și experiență, dezvoltarea de proiecte comune, atragerea investițiilor și consolidarea securității energetice.

Au fost discutate și oportunități concrete în domeniul energiei regenerabile, eficienței energetice, comerțului cu energie electrică și tehnologiilor inteligente din sectorul energetic.

Cu omologul său bulgar, Zhecho Stankov, ministrul Junghietu a discutat despre continuarea colaborării prin prisma Memorandumului de Înțelegere semnat în 2024, care prevede măsuri concrete în cazul unei potențiale de crize din sector. De asemenea, au fost discutate soluții pentru accesul companiilor moldovenești la infrastructura bulgară de stocare și la piețele energetice regionale.

Bulgaria este un partener esențial pentru Republica Moldova nu doar în domeniul energetic, ci și în cel economic, social și educațional. Suntem hotărâți să dezvoltăm acest parteneriat strategic, care contribuie la stabilitatea și securitatea energetică a ambelor state”, a punctat ministrul Junghietu.

Summitul Resurselor Naturale de la Istanbul reprezintă o platformă de discuții despre evoluțiile din sectorul energetic, obiectivele, dar și prioritățile țărilor din regiune în vederea consolidării cooperării reciproce, marcat şi de participarea președintelui Turciei Recep Tayyip Erdogan.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md