Termenul pentru depunerea ofertelor la licitația pentru construcția în Chișinău a două CET-uri a fost extins


Proiectul prevede construcția a două CET-uri cu o putere electrică totală de circa 55 MW și termică de cel puțin 43 Gcal/h. CET-urile urmează a fi construite utilizând tehnologii moderne și flexibile de cogenerare de înaltă eficiență. Astfel, va crește capacitatea internă de producție a energiei electrice și va fi consolidată securitatea energetică a R. Moldova, estimează autoritățile.
Construcția CET-urilor performante a fost aprobată de Guvern în 2023. Acestea vor înlocui fosta CET-1 dată în exploatare încă în anul 1951 și vor putea funcționa pe parcursul întregului an, nu doar în sezonul de încălzire, acoperind sarcina termică prin producerea apei calde menajere.
Centralele urmează să fie finalizate în 2 ani din momentul intrării în vigoare a contractului de efectuarea lucrărilor de construcție. Costul proiectului este de 81 milioane de euro.
Beneficiarul proiectului este Termoelectrica S.A. Proiectul este implementat de Ministerul Energiei al Republicii Moldova, prin intermediul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE).
Licitația internațională pentru „Instalarea unor centrale de cogenerare de înaltă eficiență pe bază de motoare pe gaze la CT Vest și CET Sursa 3, și instalarea unor transformatoare electrice și instalații de distribuție (proiectare, furnizare, instalare)” este parte a celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2), finanțat de Banca Mondială (World Bank Group Moldova).

