Trei scenarii despre negocierile de pace de la Istanbul. Ce ar putea face Donald Trump dacă Vladimir Putin îi va testa răbdarea

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Președintele Vladimir Putin nu este cunoscut ca fiind un jucător de noroc, dar decizia sa de a evita un summit cu președintele Volodimir Zelenski la Istanbul a fost o aruncare de zaruri riscantă care ar putea distruge relațiile Kremlinului cu liderul american Donald Trump.
15.5.2025 17:37
15.5.2025 17:37
Deschide md
Externe

Cu toate acestea, acest lucru subliniază și dorința lui Putin de a continua lupta în Ucraina, indiferent de preț, notează Digi24.ro cu referire la publicația The Times.

Vladimir Putin a trimis o delegație de rang inferior la negocieri

În realitate, era puțin probabil ca discuțiile față în față dintre Putin și Zelenski în Turcia să ducă la un armistițiu durabil, darămite la un acord pentru a pune capăt războiului, cel mai mare conflict din Europa din ultimii 80 de ani.

Totuși, Trump, care are ambiții de a câștiga Premiul Nobel pentru Pace și se lăudase că ar putea pune capăt războiului într-o singură zi, a văzut lucrurile diferit. „Ar putea produce niște rezultate destul de bune”, a spus el săptămâna aceasta, sugerând că ar putea călători la Istanbul pentru a participa la întâlnire dacă se va ajunge la un acord. De asemenea, a spus că este convins că atât Putin, cât și Zelenski vor participa.

Asta s-a întâmplat înainte ca Kremlinul, după ceea ce Zelenski a numit o „tăcere ciudată” de câteva zile, să își anunțe delegația pentru discuții. În locul lui Putin, echipa rusă este condusă de Vladimir Medinski, un fost ministru al culturii, acum consilier al Kremlinului, precum și autorul unor cărți care reflectă versiunea lui Putin asupra istoriei. Deși negocierile dintre oficialii ruși și ucraineni ar putea continua la Istanbul, nimeni nu se așteaptă la un progres sau măcar la un indiciu al unuia.

Putin este căutat pentru crime de război de către Curtea Penală Internațională (CPI) și au existat speculații că acesta a fost reticent în a călători la Istanbul de teama că siguranța sa ar fi în pericol. Cu toate acestea, Turcia nu este membră a CPI și, prin urmare, nu ar fi fost obligată să-l aresteze.

În schimb, decizia lui Putin de a nu participa la discuții a fost probabil un semnal deloc subtil că nu are niciun interes să se întâlnească cu Zelenski decât dacă este vorba de acceptarea predării sale. De asemenea, sugerează că nu este preocupat de amenințările liderilor europeni de a intensifica sancțiunile împotriva Moscovei și de a crește livrările de arme către Ucraina.

În ciuda avalanșei de gesturi diplomatice din ultimele săptămâni, nu există indicii că Putin, un fost ofițer KGB care a condus Rusia timp de 25 de ani, este dispus să renunțe la ceea ce consideră a fi misiunea sa istorică de a subjuga Ucraina. La începutul acestei săptămâni, Serghei Riabkov, ministru adjunct de Externe rus, a declarat că discuțiile de la Istanbul vor avea ca scop eliminarea „cauzelor profunde” ale războiului, un termen prescurtat de Kremlin pentru guvernul prooccidental al Ucrainei. El a mai spus că Moscova va continua să ceară ca forțele Kievului să se retragă din localitățile ucrainene pe care Rusia le revendică drept teritoriul său.

Cum va reacționa Donald Trump la un summit eșuat

Rămâne de văzut cum va reacționa Trump la summitul eșuat. Îl va învinovăți pe Putin pentru că a stricat o oportunitate de pace? Sau își va îndrepta din nou furia asupra lui Zelenski, dacă acesta refuză să se așeze la discuții cu delegația dezamăgitoare a Rusiei?

„Probabil că Putin a crezut că această formațiune [a delegației] a fost o palmă peste față pentru dușmanul său de moarte”, a spus Alexander Nevzorov, un fost parlamentar rus exilat care acum i se opune lui Putin. „Sau poate a fost un calcul viclean ca ucrainenii să fie ofensați de calibrul extrem de scăzut al negociatorilor de partea rusă și să trântească ușa și să părăsească Istanbulul, supărându-l pe unchiul Trump.”

Trump a amenințat anterior că se va retrage din discuțiile de pace, dacă nu vor exista semne de progres. Pentru Moscova, acesta ar putea fi un scenariu ideal, care ar lăsa Rusia să se ocupe de Ucraina în ritmul ei, fără a fi nevoită să mențină pretenția că este interesată de pace.

De asemenea, acest lucru ar spori speranțele lui Putin că Moscova și Washingtonul se pot pune de acord asupra sferelor de influență globale, un rezultat despre care oficialii europeni se tem că ar putea încuraja Rusia să vizeze în cele din urmă alte țări - odată ce își va consolida forțele armate aflate în dificultate.

Există însă și riscuri pentru Putin. Trump a amenințat că va impune sancțiuni secundare țărilor care cumpără petrol și gaze rusești, precum India și China, dacă consideră că Moscova este un obstacol în calea păcii în Ucraina. Această mișcare ar afecta Rusia din punct de vedere economic și ar putea submina sprijinul Beijingului pentru Putin, dar nu este clar dacă tactica se va dovedi în cele din urmă eficientă.

„Pierderea veniturilor din petrol ar crea multe probleme pentru economia rusă, dar nu ar pune-o în genunchi imediat”, a scris Serghei Vakulenko, cercetător senior la Centrul de experți Carnegie Rusia Eurasia. „Chiar dacă tarifele secundare ar speria cumpărătorii, încă nu este clar dacă lumea își poate permite cu adevărat să se descurce fără exporturile de petrol rusesc. Măsura propusă este, practic, o invitație adresată Rusiei de a juca împotriva economiei mondiale. Ce se întâmplă dacă Moscova chiar oprește toate exporturile de petrol?”.

În Ucraina, speranțele de sfârșit al războiului se sting rapid. „Toată lumea spera că va veni ziua în care toate acestea se vor termina, dar acest lucru nu se întâmplă”, a declarat recent pentru The Times Alyona, o femeie care a fost forțată să-și părăsească locuința din cauza atacurilor rusești. „Rusia ne presează pe toate fronturile și distruge orașele. Pur și simplu distrug totul.”

Trei scenarii despre negocierile Rusia-Ucraina de la Istanbul

Așteptările privind un progres sunt extrem de scăzute după ce președintele Putin a respins un summit propus cu președintele Zelenski și a trimis în schimb o delegație de nivel inferior condusă de fostul său ministru al culturii. Într-un război de cuvinte de joi, Zelenski a numit delegația rusă dezamăgitoare un caz de „machiaj”, în timp ce Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a răspuns numindu-l „clovn” și „ratat”.

Ucraina nu și-a numit încă membrii delegației, deși este clar că Zelenski nu va participa. Șeful său de cabinet, Andrii Iermak, a sosit joi la Istanbul și se așteaptă să conducă negociatorii ucraineni. Iată câteva modalități prin care s-ar putea desfășura discuțiile mult așteptate.

Scenariul unu: Rusia urmează cerințele formulate de Putin în iunie: Ucraina nu va adera la NATO; Kievul cedează patru teritorii din sudul și estul țării, inclusiv două orașe importante - Herson și Zaporojie- pe care Rusia nici măcar nu le controlează, precum și Crimeea; în timp ce toate sancțiunile occidentale împotriva Moscovei trebuie eliminate. Rusia a declarat, de asemenea, că dorește un guvern „neutru” la Kiev și „denazificarea” Ucrainei, o referire la afirmația falsă a lui Putin conform căreia Zelenski este un moștenitor ideologic al lui Adolf Hitler. Ucraina va respinge cerințele, iar discuțiile se vor încheia, cu o promisiune vagă de a încerca din nou la o dată ulterioară, ca o concesie pentru Trump.

Scenariul doi: Kievul și Moscova convin asupra unui armistițiu de 30 de zile și a unui schimb de prizonieri. Eliberarea miilor de prizonieri de război deținuți de ambele țări ar putea fi cea mai ușoară problemă asupra căreia cele două părți pot ajunge la un acord. Rusia și Ucraina au efectuat deja o serie de schimburi de prizonieri de la începutul războiului în 2022, așadar mecanismele pentru un astfel de acord sunt deja în vigoare. Acordul asupra unui armistițiu ar fi mult mai dificil. În timp ce Ucraina spune că susține propunerile americane și europene pentru un armistițiu, Kremlinul a respins deja apelurile la un armistițiu. Moscova spune că aliații Ucrainei ar profita de acalmia din lupte pentru a continua să o aprovizioneze cu arme.

Scenariul trei: Președintele Trump zboară la Istanbul vineri, dacă discuțiile continuă, determinându-l pe Putin să își schimbe decizia de a nu participa. Liderii americani și ruși îi prezintă președintelui Zelenski un plan de pace care favorizează puternic Moscova, iar liderul ucrainean va trebui să decidă dacă semnează acordul sau riscă să-l vadă pe Trump renunțând complet la negocieri. Acesta este cel mai puțin plauzibil scenariu, dar nimic nu poate fi exclus. Ceea ce este clar, însă, este că războiul se află acum într-un moment critic.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md