Trump vrea ca NASA să acorde prioritate trimiterii de oameni pe Lună și pe Marte, nu programelor științifice

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Trimiterea de astronauți pe Lună și pe Marte cu prețul sacrificării unor programe științifice importante: vineri, Casa Albă a prezentat bugetul celebrei agenții spațiale americane, NASA, pe care intenționează să o pună la 'dietă', informează AFP.
4.5.2025 16:00
4.5.2025 16:00
Deschide md
Externe

La fel ca multe ministere și agenții federale americane, NASA ar trebui să își vadă unele dintre proiectele sale emblematice date peste cap și bugetul său redus semnificativ dacă acest plan ar fi aprobat de Congres, scrie Agerpres.

Printre schimbările majore se numără eliminarea treptată a rachetei SLS și a capsulei Orion, dezvoltate pentru programul lunar Artemis.

Aceste dispozitive de zbor, care sunt foarte costisitoare și a căror dezvoltare a acumulat întârzieri, ar trebui să fie lăsate deoparte după misiunea Artemis 3 - care urmează să trimită astronauți din nou pe Lună, pentru prima dată după anul 1972 - pentru a fi înlocuite cu rachete și module de asolizare ale unor companii private, cum ar fi cele dezvoltate de compania SpaceX a miliardarului Elon Musk, un aliat important al lui Donald Trump.

Viitoarea stație spațială lunară Gateway, dezvoltată de NASA și de alte câteva agenții spațiale internaționale și care urma să fie plasată pe orbita Lunii, va fi probabil abandonată complet.

Același lucru ar fi valabil și pentru mult-așteptata întoarcere pe Pământ a mostrelor de roci colectate de pe Marte, care ar putea conține urme de viață străveche.

Toate aceste răsturnări de situație au fost prezentate de administrația americană ca fiind măsuri necesare pentru atingerea obiectivelor NASA, care, sub conducerea administrației lui Donald Trump, dorește să trimită oameni atât pe Lună, cât și pe 'Planeta Roșie' înaintea Chinei, o mare putere rivală din sectorul spațial.

În total, executivul american propune o reducere de aproximativ 24% a bugetului NASA, cu reduceri majore în ramurile sale de științe spațiale și ale Pământului, în special în ceea ce privește finanțarea anumitor programe de monitorizare prin satelit utilizate pentru a studia schimbările climatice.

Potrivit Planetary Society, o organizație americană care promovează explorarea spațială, propunerea actualei administrații americane reprezintă 'cea mai mare reducere din istorie a bugetului NASA pe un an'. Aceste reduceri 'nu vor face agenția mai eficientă, ci vor provoca haos (...) și vor submina leadershipul american în spațiu', se arată într-un comunicat publicat de Planetary Society.

Revenirea la putere a lui Donald Trump, însoțit de această dată de Elon Musk, un actor-cheie în sectorul spațial, a stârnit temeri legate de perturbări majore în programul spațial american și de posibile conflicte de interese, în contextul în care Jared Isaacman, probabil viitorul director al NASA, este considerat un apropiat al multimiliardarului.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md