Ucraina urmează să semneze în următoarele ore acordul cu SUA privind mineralele rare


Potrivit Hotnews.ro care face referință la un articol al The Guardian, Șmîhal a precizat că viitorul ajutor american pentru Ucraina ar putea fi considerat o contribuție la fondul de investiții care urmează să fie înființat în baza acordului. De asemenea, el a anunțat că documentul va fi transmis spre ratificare parlamentului ucrainean, iar consultările în acest sens vor începe joi.
„Am făcut progrese semnificative, am stabilit linii roșii clare, astfel încât acordul să respecte obligațiile europene și legislația națională”, a spus anterior premierul.
Documentul, aflat încă în faza finală de aprobare la nivelul executivului ucrainean, ar urma să stabilească un fond comun de investiții „50/50” între cele două state.
Anterior, surse din Guvernul de la Kiev au declarat pentru Reuters și AFP că ministrul Economiei, Iulia Sviridenko, se află miercuri în capitala americană pentru a semna acordul, care ar putea fi parafat în cursul serii de miercuri, ora Kievului.
Oficialii ucraineni speră că semnarea acordului, promovat de președintele american Donald Trump, va contribui la consolidarea sprijinului american, tot mai fragil, pentru Kiev în războiul declanșat de invazia rusă.
Pe 18 aprilie, cele două părți au semnat un memorandum care a reprezentat un prim pas spre încheierea acordului. În document, părțile au convenit să finalizeze negocierile până la 26 aprilie și să semneze acordul în cel mai scurt timp posibil.
La două zile după semnarea memorandumului, premierul ucrainean Denis Șmîhal a anunțat că partea ucraineană a convenit cu Washingtonul ca ajutoarele oferite anterior de Statele Unite să nu fie luate în calcul în cadrul acordului.
Șmîhal, aflat ulterior într-o vizită în SUA, a transmis că s-au înregistrat „progrese semnificative” în privința documentului. El a mai precizat că Ucraina a stabilit „linii roșii clare”, astfel încât acordul să respecte obligațiile europene și legislația națională.
Ce prevedea versiunea preliminară
„Suntem încântaţi să anunţăm semnarea, cu partenerii noştri americani, a unui protocol de intenţie care deschide calea către un acord de parteneriat economic şi crearea Fondului de investiţii pentru reconstrucţia Ucrainei”, a transmis Sviridenko pe 18 aprilie, pe platforma X.
Detaliile memorandumului nu au fost făcute publice, însă, potrivit unei versiuni preliminare a acordului consultate de BBC, acesta prevede înființarea unui fond de investiții pentru reconstrucția Ucrainei. Kievul ar urma să contribuie cu 50% din veniturile viitoare obținute din exploatarea resurselor minerale, a petrolului și gazelor deținute de stat. Fondurile vor fi direcționate către proiecte care sprijină siguranța, securitatea și dezvoltarea economică a țării.
Acordul trebuia semnat în februarie, când președintele Volodimir Zelenski a fost în vizită la Casa Albă. După o întâlnire tensionată între cei doi lideri, care s-a încheiat cu plecarea forțată a lui Zelenski, semnarea a fost amânată.
Ulterior, după ce SUA au suspendat ajutorul pentru Ucraina, Zelenski a transmis pe rețelele sociale că este pregătit să semneze acordul în orice moment.

