Vagoanele durerii revin în PMAN. Expoziția despre represiunea sovietică, deschisă sâmbăta, 5 iulie


Evenimentul va avea loc în prezența președintelui Maia Sandu, a președintelui Parlamentului Igor Grosu și a prim-ministrului Dorin Recean, alături de istorici, oameni de cultură, miniștri și deputați. Expoziția, organizată în două vagoane de tren similare celor folosite pentru deportările în Siberia, va fi deschisă publicului până pe 27 iulie, zilnic între orele 9:00 și 21:00.
Primul vagon va găzdui documente de arhivă, fotografii, cărți și obiecte care reflectă drama celor persecutați de regimul sovietic. În al doilea vagon, vizitatorii vor putea vedea o expoziție multimedia dedicată foametei din 1946–1947, precum și o prezentare virtuală prin tehnologie VR.
Duminică, 6 iulie, de la ora 20:30, în apropierea expoziției, actorii de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” vor aprinde lumânări în memoria victimelor deportărilor din perioada comunistă.
Pe parcursul lunii iulie, organizatorii au pregătit și evenimente speciale:
- 13 iulie: proiecții de filme documentare din Arhiva Națională;
- 20 iulie: filmul „Siberia din oase”, în regia Leontinei Vatamanu;
- 25 iulie: spectacolul „Tema pentru acasă”, prezentat de Teatrul „Vasile Alecsandri” din Bălți.
Agenția Națională a Arhivelor informează că în ediția din anul acesta va fi expus un nou set de postere, concepute altfel, cu materiale, poze, interpretări noi și care se referă la toată perioadă sovietică, de la începuturi până la capăt, de aceea se numește generic: „TEROAREA DE STAT ÎN MOLDOVA SOVIETICĂ. Victime, făptași, amploare”, cu text explicativ în română, și engleză: “STATE TERROR IN SOVIET MOLDAVIA. VICTIMS, PERPETRATORS, AND SCALE”.
În acest context, deputata Valentina Ghețu a condamnat de la tribuna centrală din Parlament acele acțiuni și a cerut ca memoria lor să fie onorată în Înaltul For Legislativ.
„Haideți să le oferim nu doar un gest, ci o lecție de memorie – să fim acea generație care a știut să spună: Ajunge! E timpul să reparăm. Vă rog mult să ținem un minut de reculegere pentru victimele deportărilor”, a spus Valentina Ghețu.
Evenimentul marchează 76 de ani de la deportările din 6–9 iulie 1949, cea mai amplă operațiune de acest tip din istoria Basarabiei, când peste 35.000 de oameni au fost smulși din casele lor și transportați forțat în Siberia.
Expoziția este organizată de Cancelaria de Stat și Ministerul Culturii, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne, Agenției Naționale a Arhivelor, Căii Ferate din Moldova și Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului.
.png)
.png)