Ziua mondială a hipertensiunii arteriale: Controlați-o. Trăiți mai mult!

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
„Măsurați tensiunea arterială cu acuratețe. Controlați-o. Trăiți mai mult!” – este îndemnul cu prilejul Zilei mondiale a hipertensiunii arteriale, marcată astăzi, 17 mai.
17.5.2025 19:12
17.5.2025 19:12
Deschide md
Social

De-a lungul anilor, în Republica Moldova nivelul morbidității prin hipertensiune arterială rămâne înalt, cu tendință de o continuă creștere, înregistrându-se anual peste 30 de mii de cazuri noi, transmite IPN.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică precizează că HTA este o afecțiune medicală caracterizată prin creșterea persistentă a valorilor tensiunii arteriale peste limitele normale (140/90 mm Hg sau mai mare). Ea este cauza majoră a unei serii de probleme de sănătate, cum ar fi: accidente vasculare cerebrale, atac de cord, boli de rinichi etc.

Pentru al treilea an consecutiv tema se axează pe creșterea gradului de conștientizare a importanței controlului timpuriu al hipertensiunii, a metodelor precise de măsurare a tensiunii arteriale (HTA) și promovarea unui mod de viață sănătos pentru a reduce riscurile.

HTA afectează unul din trei adulți din întreaga lume, fiind, totodată, responsabilă de peste 10,8 milioane de decese anual. La nivel global, numărul de adulți cu vârste cuprinsă între 30 și 79 de ani cu HTA a crescut de la 650 de milioane la 1,3 miliarde, în ultimii treizeci de ani, două treimi dintre cazuri fiind depistate în țările cu venituri mici și medii.

Conform unui studiu din 2021, în Republica Moldova, 34,8% de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani li s-au determinat tensiunea arterială crescută. Valorile tensiunii arteriale sistolice de peste 140 mmHg sunt cele mai frecvente, proporția bărbaților a constituit 53,2% și a femeilor 34,4% și doar 13,4% dintre ei își țin sub control HTA.

Factorii de risc sunt vârsta și ereditatea, dar hipertensiunea este determinată și de comportament și stilul de viață, inclusiv: alimentația nesănătoasă, activitatea fizică insuficientă, consumul de tutun și alcool, obezitate etc.

Potrivit specialiștilor, hipertensiunea deseori decurge fără simptome, fiind denumită și „asasinul tăcut”. Simptomele apar, de obicei, atunci când aceasta atinge valori foarte ridicate, când se întâmplă să crească brusc și suficient de marcat, devenind o urgență medicală. Este vorba despre dureri de cap, vedere încețoșată sau alte modificări ale vederii, greață, amețeli, hemoragii nazale, palpitații.

Pentru a preveni HTA și pentru a reduce consecințele acesteia este necesară promovarea unui mod de viață sănătos, ce presupune menținerea unei greutăți corporale normale, reducerea consumului de sare, alimentația sănătoasă limitarea consumului de alcool, renunțarea la consumul de tutun, creșterea nivelului de implicare în activitatea fizică etc.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md