Anatol Țăranu // Votul unionist și viitorul european al R. Moldova

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Обзоры
Alegerile parlamentare din 28 septembrie sunt mai mult decât un simplu eveniment electoral în Republica Moldova. Ele sunt o veritabilă piatră de hotar, care va defini direcția geopolitică a Republicii Moldova prin aprofundarea parcursului european sau reculul spre sfera de influență a Moscovei.
14.7.2025 12:28
14.7.2025 12:28
Deschide md
Обзоры

Deși rezultatele nu sunt certe, un lucru este clar: viitorul european al Moldovei depinde crucial de mobilizarea electoratului cu viziuni europeniste, printre care unioniștii ocupă un loc aparte, iar votul lor poate juca rolul decisiv.

Mobilizarea forțelor antieuropene

La acest moment, forțele antieuropene, susținute și finanțate direct dar și indirect de Federația Rusă, au încheiat procesul de mobilizare a alegătorilor pe segmentul lor. Aceste grupuri și-au format blocuri electorale puternice și sunt pregătite să preia puterea în eventualitatea unui succes electoral. În mod paradoxal, în ciuda sondajelor care atestă faptul că 60% dintre cetățenii Republicii Moldova sunt pro-europeni, forțele antieuropene par a fi într-o ascensiune electorală, ele beneficiază de o mobilizare superioară și infrastructură politică bine organizată și având o capacitate de mobilizare fără precedent. Paradoxal, superioritatea numerică a pro-europenilor nu se traduce automat în putere politică.

Eșecul PAS și fracturarea alianței pro-europene

De ce acest paradox? Principalul motiv îl reprezintă nereușitele guvernării PAS, care și-a erodat imaginea publică prin lipsa de rezultate în domenii cruciale precum reforma justiției și dezvoltarea economică. Deși sondajele indică un susținător constant al viziunii pro-europene, aceste cifre nu sunt suficiente pentru a asigura victoria. Mai mult decât atât, alte partide pro-europene sunt extrem de slabe și riscă să nu treacă pragul electoral, din cauza incapacității mesajului lor de a capta voturile cetățenilor dezamăgiți de PAS.În paralel, PAS nu a reușit să consolideze segmentul electoral pro-european prin alianțe strategice, alegând să mizeze pe efectul „votului util” și pe sprijinul diasporei. Însă aceste strategii nu mai sunt la fel de eficiente, iar PAS a ignorat avertismentele sondajelor și eșecurile înregistrate pe interior la referendum și alegerile prezidențiale recente.

Divizarea între cele două Moldove

O altă mare provocare este divizarea internă profundă a societății moldovenești între cei pro-europeni și cei pro-ruși. Până acum, zona pro-rusească a reușit să se mobilizeze mult mai eficient, iar în contextul în care acest electorat este dominant ca factor mobilizator, răsturnarea acestei dinamici devine esențială pentru viitorul Republicii Moldova.

Și aici intervine rolul crucial al votului unionist, care în această ecuație tensionată capătă o importanță strategică.

Votul unionist – bastionul ferm în fața influenței rusești

Alegătorii cu viziuni unioniste reprezintă segmentul cel mai pro-european și mai ferm în fața influenței rusești. Deși sondajele estimează că doar aproximativ 30% din electorat are viziuni unioniste, acest segment este extrem de ideologizat și predispus la mobilizare rapidă, mai ales în perioade de criză politică. De obicei, la alegeri participă aproximativ 60% dintre alegători, iar dacă segmentul unionist reușește să se mobilizeze masiv, acesta ar putea deveni factorul determinant în câștigarea alegerilor de către forțele pro-europene.

Din păcate, PAS nu a reușit să ofere un răspuns politic clar problematicii unirii cu riscul tot mai evident de a integra votul unionist în strategia electorală. PAS demonstrează o tot mai mare incapabilitate de a mobiliza acest segment electoral, din cauza politicilor identitare deficitare și a lipsei unei viziuni clare asupra problemei Unirii. În condițiile când nu există o opțiune electorală clară și asumată politic care să răspundă doleanțelor acestui electorat specific, se riscă o divizare în interiorul lui cu efecte de absenteism electoral, care favorizează o victorie a forțelor pro-rusești.

Lista unică electorală unionistă – soluția salvatoare

Pentru a contracara riscurile, se impune formarea unui pol electoral unionist consolidat. Platforma Reîntregirii Naționale reprezintă o inițiativă civică și politică capabilă să coaguleze energiile unioniste și să ofere o alternativă clară și mobilizatoare. Într-un timp scurt rămas până la alegeri, orice altă variantă electorală unionistă riscă să devină contraproductivă, accentuând dezbinarea între forțele unioniste și creând un efect de dispersie a votului care ar putea favoriza forțele antieuropene.

Este evident că o listă electorală unionistă unică va reduce numărul de mandate obținute de PAS prin efectul votului util, dar în final va aduce suficiente mandate unioniste, care împreună cu mandatele PAS, va contribui la formarea unei majorități pro-europeane confortabile în parlament.

Votul Unionist – pivot pentru viitorul european

În aceste condiții, votul unionist devine un factor existențial pentru continuarea cursului european al Republicii Moldova. Dacă nu se înțelege sau nu se recunoaște acest adevăr, atunci cei care ignoră necesitatea mobilizării unioniste riscă să fie considerați fie amatori politici, fie chiar agenți ai Moscovei deghizați în pro-europeni.

A venit timpul ca Republica Moldova să aleagă între un viitor pro-european, bazat pe unitate și integrare europeană, și o subordonare totală față de Moscova. Votul unionist este cheia acestei alegeri și, de aceea, el trebuie să fie mobilizat masiv pentru a asigura viitorul democratic și european al țării. Este momentul ca acest vot să fie valorificat în mod inteligent, coordonat și strategic.

Alegerile parlamentare din 28 septembrie sunt mai mult decât un simplu eveniment electoral în Republica Moldova. Ele sunt o veritabilă piatră de hotar, care va defini direcția geopolitică a Republicii Moldova prin aprofundarea parcursului european sau reculul spre sfera de influență a Moscovei.

Concluzie: un imperativ existențial

Lista electorală unionistă unică nu reprezintă doar o opțiune politică între altele, ci o necesitate strategică absolută pentru salvarea proiectului european moldovenesc. Numai printr-o mobilizare masivă și organizată a electoratului unionist, în cadrul unei structuri politice coerente și eficiente, forțele pro-europene pot spera să contracareze mobilizarea superioară a forțelor antieuropene și să asigure continuarea parcursului occidental al țării.

Vremea compromisurilor și a calculelor politice minore a trecut. Republica Moldova se află în fața unei alegeri existențiale între un viitor european prosper, bazat pe democrație și integrare occidentală, și o revenire în zona de influență rusească, cu toate implicațiile dramatice pe care le presupune o astfel de orientare. Votul unionist, mobilizat eficient și canalizat prin structuri politice adecvate, reprezintă cheia acestei alegeri istorice.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md