Cristina Gherasimov: Succesul procesului de integrare depinde de voința politică din următorii trei-patru ani

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Политические
Fereastra deschisă țării noastre în martie 2022, odată cu depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană, nu va rămâne deschisă la nesfârșit, iar voința politică de după alegeri va conta esențial.
7.7.2025 21:47
7.7.2025 21:47
Deschide md
Политические

Declarații în acest sens au fost făcute de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, în cadrul emisiunii „Pe față" de la Moldova 1. Oficiala a reamintit, în context, evoluțiile recente din Georgia, care ar trebui privite ca un semnal de avertizare, scrie radiomoldova.md.

Republica Moldova și Georgia au depus cererile de aderare la Uniunea Europeană în aceeași zi. Însă, în Georgia nu a existat voință politică pentru a avansa pe calea reformelor, iar adoptarea unor legi controversate, precum cea privind „influența străină”, a generat îngrijorări serioase în rândul partenerilor europeni. În consecință, Uniunea Europeană a suspendat procesul de integrare a acestei țări.

„Această fereastră de oportunitate care ne-a fost creată nouă în martie 2022, atunci când am depus cererea de aderare, aceeași oportunitate i s-a oferit și Georgiei, pentru că și ei au depus acea cerere de aderare. Însă, pentru că nu a existat o voință politică în Georgia și în alegerile recente s-a spus clar că Georgia urmează să-și revadă relațiile cu UE, am văzut o înghețare a relațiilor dintre Georgia și UE. Acesta este un caz ce poate fi aplicat și țării noastre în caz dacă noul Parlament, după alegeri, nu va reflecta același interes pentru a accelera parcursul nostru european”, a declarat Cristina Gherasimov.

Nu s-ar fi pus problema pierderii oportunității de aderare, spune viceprim-ministra, însă contextul regional și intern impune o mobilizare clară.

Poate într-o situație ordinară nu am putea vorbi despre riscuri, dar noi vorbim despre o oportunitate unică, un tren care acum staționează în gara noastră, dar nu știm când va veni următorul. Dacă noi nu reușim, în următorii trei-patru ani, printr-o voce foarte puternică, în Parlament, în Guvern, să accelerăm transformările noastre ca țară, noi o să pierdem această oportunitate, care ne este oferită astăzi”, a mai subliniat Cristina Gherasimov, la Moldova 1.

În prezent, Republica Moldova se află la etapa de screening bilateral. Negocierile de aderare ar putea fi deschise până la parlamentare.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md